Les dues fundacions signen un conveni per impulsar la recuperació de varietats tradicionals locals
Regió 7 (19/03/2010)
Dibuixar el tomàquet del futur. Aquest és un dels reptes que s’han marcat la Fundació Alícia i la Fundació Miquel Agustí, una entitat sabadellenca que treballa en la conservació i millora de varietats agrícoles tradicionals catalanes, creada per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l’Ajuntament de Sabadell. Des d’ahir, la col·laboració entre les dues entitats, que ja fa uns mesos que treballen juntes, és oficial. Manel Rosell, president de Caixa Manresa i de la Fundació Alícia, i Antoni Giró, rector de la UPC i vicepresident de la Fundació Miquel Agustí, van signar, a Sant Benet de Bages, el conveni que uneix les dues fundacions.
L’objectiu de tot plegat és impulsar actuacions de recuperació, millora, transformació culinària i promoció de varietats locals per aconseguir productes de màxima qualitat. Així, Alícia cultivarà als horts de Sant Benet i avaluarà, amb l’ajuda de cuiners de renom, com Ferran Adrià i Carme Ruscalleda, varietats de productes millorades per la Miquel Agustí.
La col·laboració s’ha iniciat amb els tomàquets. S’han plantat, s’han collit, s’han cuinat de mil maneres, s’han tastat i “hem dit: ‘aquest val i aquest no'”, va explicar Marc Puig-pey, cuiner d’Alícia. Les mongetes prendran el relleu als tomàquets. En concret, s’estudiarà la mongeta del ganxet, una varietat que la Fundació Miquel Agustí està millorant des de fa 16 anys, i els fesols de Santa Pau.