La Fundació Miquel Agustí col·labora a ALLFRUIT4ALL, un projecte que busca valoritzar la fruita d’os i raïm

La preocupació creixent pels aliments que mengem i les seves implicacions, no només en la seguretat i la salut, sinó també en l’impacte mediambiental del seu processament, i la inacceptable quantitat d’aliments malgastats, estan sent el motor de la recerca i la innovació en la indústria agroalimentària.
A Espanya, els sectors de la fruita d’os i el raïm estan patint un període de crisi que afecta productors i a l’economia, i una possible solució per a mitigar els efectes d’aquesta crisi és la valorització d’aquests productes.
Aquest projecte coordinat i multidisciplinari neix amb la voluntat de tractar alguns d’aquests aspectes amb la finalitat de trobar solucions en diferents punts de la cadena, des de la postcollita fins al consumidor. El principal objectiu és valorar la fruita d’os i raïm a través d’eines que permetin determinar la seva qualitat, i desenvolupar productes (fruita tallada, sucs i snacks) basats en aquestes fruites, assegurances i saludables, per a promoure el seu consum actiu en la població i, al mateix temps, reduir el seu desaprofitament.
Per a això, s’utilitzen eines de predicció analítiques (espectroscopía infraroja, NIR i MIR i espectrometria de cap, HS-MS basada en el nas electrònic) i anàlisi multivariant com a eines per a avaluar paràmetres sensorials i de qualitat per a discriminar el destí de la fruita (consum directe o processament).
Des de la Fundació Miquel Agustí, col·laborem en la recollida de dades i fenotipat (NIR, colorímetre, Dameter, penetromia) de nectarines a diferents punts de maduració. En aquesta part del projecte, també participa el IRTA Fruitcentre de Lleida i el Grup de Recerca en Sensometria Instrumental (ISENS) de la URV de Tarragona.