La Fundació Miquel Agustí inicia un nou projecte enfocat a l’all de Belltall per poder definir sensorialment i químicament, la singularitat d’aquesta varietat.

Des de fa 15 anys la Fundació Miquel Agustí ha dut a terme diversos programes de revaloració de varietats tradicionals que tenen per objecte incrementar la biodiversitat cultivada, la recuperació i millora de plantes per incrementar les propietats sensorials i nutritives d’interès, així com potenciar la seva viabilitat comercial buscant la conservació de la varietat no només als bancs de llavors (ex situ), sinó també el seu cultiu permanent pels agricultors (in situ).
A proposta de l’Associació de Productors d’All de Belltall, una agrupació de productors que neix a mitjans de l’any 2011 amb l’objectiu d’assegurar que la producció de l’all no es perdi, per promocionar les seves qualitats singulars com a “all català” i per buscar clients de qualitat pel consum de l’all de Belltall, es va iniciar un programa de millora de l’all de Belltall que cerca l’objectiu de consolidar-lo com un producte agrari d’alta qualitat que generi activitat econòmica a la zona i sigui una oportunitat d’atraure relleu generacional que vulgui dedicar-se a la pagesia i viure a la zona.
Dins el marc del projecte actual, una convocatòria per a activitats culturals o d’interès ciutadà de caràcter singular a la demarcació de Tarragona (any 2022) de la unitat de CULTURA de la Diputació de Tarragona, es portarà a terme un anàlisi sensorial i un anàlisi químic de l’all de Belltall per desxifrar la singularitat d’aquesta varietat.
Per tal de dur a terme les diferents accions previstes, comptem amb la participació activa i voluntària de l’associació de productors, així com de la cessió de forma voluntària de diversos camps de cultiu per part de diversos productors de l’àrea de cultiu de l’all Belltall per poder dur a terme les activitats experimentals plantejades.
Paral·lelament, el projecte compta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona i amb el suport de l’Ajuntament de Passanant i Belltall, qui aportarà els contactes i l’estructura per tal de donar difusió dels resultats del projecte.
Amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona
