El tercer Campus d’Estiu al Parc Agrari de Sabadell, organitzat per la FMA, portarà el nom del recentment desaparegut Jaume Bros.
Ajuntament de Sabadell (24/07/2012)
Per tercer any consecutiu la finca de Can Gambús del Parc Agrari de Sabadell acull una proposta engrescadora per a alumnes de diferents instituts de la ciutat. Es tracta del Campus d’Estiu promogut per la Fundació Miquel Agustí, amb l’objectiu d’acostar les ciències de la natura als estudiants. A partir d’ara, el Campus, que enguany té lloc entre els dies 23 i 27 de juliol, prendrà la denominació de Campus d’Estiu Jaume Bros, de la Fundació Miquel Agustí, en record de Jaume Bros, representant de la Unió de Pagesos recentment desaparegut. Tal com ha destacat Antoni Almirall, investigador de la Fundació Miquel Agustí, “sempre recordarem el Jaume per la seva personalitat comunicativa, per la seva passió en tot el que feia. De fet, els nois i noies que havien participat en aquest campus els anys anteriors sempre donaven la màxima puntuació a la jornada que passaven amb ell”.
Per la seva banda, la germana de Jaume Bros, Mercè Bros, ha volgut agrair que el Campus porti el nom del seu germà “ja que s’ho va passar molt bé amb el projecte del Parc Agrari i també amb aquest campus”.
Les 15 persones que aquest any prenen part en el Campus provenen dels instituts Pau Vila, Agustí Serra, Les Termes, Joan Oliver, Sabadell i Jonqueres.
Experiència agrària
Durant una setmana de les vacances, els estudiants participants s’acostaran a l’activitat agrària, a la pagesia, a les varietats agrícoles tradicionals del Parc Agrari de Sabadell. D’aquesta manera, podran conèixer què es produeix i com es treballa al Parc Agrari, alhora que en sortir de les aules veuran l’aplicació real dels coneixements. “Posem a l’abast dels nois i noies informació per decidir el seu futur i obrir mires a l’hora de decidir la seva orientació professional”, ha explicat el regidor de Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes, Ricard Estrada, que ha afegit que “d’aquesta manera, donem a conèixer com l’horticultora també forma part de la ciutat i, a més, subministra aliments de proximitat i sostenibles”.
De fet, el campus té per objectiu que els alumnes descobreixin la producció alimentària oferint el coneixement de la ciència agrònoma i el coneixement de la indústria agroalimentària com a oferta de treball poc coneguda en l’entorn metropolità.
Els bons resultats obtinguts els dos darrers anys han portat la Fundació a repetir l’experiència durant els matins feiners d’una setmana, en horari de 9 a 3. Durant aquest temps els nois i noies coneixeran in situ la producció agrària i, en el cas d’aquest any, la plantació de la mongeta del ganxet. Els joves participants disposaran, a més, de l’oportunitat de conèixer l’Escola superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB) de la UPC, on tindran dues sessions de treball.
Una fundació pionera
La Fundació Miquel Agustí per a la conservació, millora i promoció de varietats agrícoles tradicionals catalanes, és una entitat creada per la Universitat Politècnica de Catalunya i l’Ajuntament de Sabadell, amb la finalitat d’utilitzar el potencial gastronòmic i nutricional de varietats tradicionals catalanes com a font de valor afegit que dinamitzi les explotacions agrícoles, especialment en els espais periurbans.
La recuperació de varietats tradicionals i el foment d’un nou model d’explotacions agràries basat en la producció primària, la transformació i distribució del producte final a la mateixa empresa són els principals instruments que la Fundació vol utilitzar per consolidar la activitat agrària i contribuir a la preservació del territori.
Actualment, la Fundació Miquel Agustí disposa de 3 hectàrees de camps experimentals i magatzems situats al Parc Agrari; dels camps experimentals i hivernacles de l’ESAB a l’Agròpolis, a Viladecans, amb una superfície de 9 hectàrees i 2.000 m2 d’hivernacles, i nombrosos camps de pagesos col·laboradors arreu de Catalunya.
Jaume Bros
L’Ajuntament de Sabadell va lliurar l’any 2006 la Medalla d’Honor de Sabadell a Jaume Bros Queraltó, amb motiu de la seva tasca com a defensor i impulsor de l’activitat agrícola i la preservació del rodal de Sabadell.
Pagès, fill i nét de pagesos, Jaume Bros ha sabut utilitzar multitud de noves tècniques per tal de millorar la qualitat i la productivitat de les seves terres. Ha estat al capdavant del sindicat Unió de Pagesos, al Vallès Occidental, treballant en defensa de les condicions de treball dels pagesos de la comarca. Igualment, la seva col·laboració ha estat determinant a l’hora d’engegar el projecte del Parc Agrari de Sabadell.