La Fundació Miquel Agustí us presenta els resultats de la caracterització agromorfològica, sensorial i química de 13 varietats tradicionals.
En el marc del projecte Recuperació, a través de l’ús, de l’agrobiodiversitat als espais de la Xarxa Natura 2000 de Catalunya, realitzat durant l’any 2011 en col·laboració amb la Fundación Biodiversidad, la Fundació Miquel Agustí ha dut a terme un assaig de caracterització de 13 varietats tradicionals de tomàquet. Aquestes varietats han estat seleccionades per la seva àrea geogràfica d’origen, identificant materials cultivats a l’entorn dels espais XN2000 Serra de Collserola, Sant Llorenç del Munt i l’Obac i Serres del litoral septentrional. Alhora s’han inclòs 4 línies seleccionades per la seva qualitat organolèptica i provinents de diferents bancs de llavors de Catalunya (Les Refardes, Esporus i SIGMA).
Durant l’assaig, realitzat a la finca de Mario Torrentó ubicada a Rubí (Vallès Occidental), s’han caracteritzat els materials per més de 30 caràcters agromorfològics, sensorials i químics. Els resultats mostren la diversitat existent pel conjunt de caràcters avaluats en les varietats tradicionals de tomàquet catalanes i aporten informació molt valuosa per descriure la singularitat d’aquests materials.
La variació entre entrades pel conjunt de caràcters és molt elevada, doncs per exemple existeixen materials amb produccions que atenyen els 5,0 kg i d’altres amb produccions més baixes (2,6 kg,) o respecte al pes del fruit trobem varietats amb un pes de 431,6 g/fruit i d’altres amb un pes de 126,3 g/fruit. Aquesta important variància es repeteix per tots els caràcters estudiats. Alhora un panel de tast entrenat en l’anàlisi sensorial del tomàquet, format per 10 investigadors de la Fundació Miquel Agustí, ha descrit el perfil sensorial de les varietats assajades. Els diferents perfils sensorials s’han comparat amb un ideotip caracteritzat per valors alts de dolçor, acidesa, gust i aroma i valors baixos de percepció de la pell i farinositat. Les dades, combinades amb la descripció agromorfològica, han permès identificar dues línies amb potencial per ser reintroduides al sistema productiu. No obstant calen més anys d’assajos per tal de validar les observacions i estudiar l’estabilitat dels materials.
Finalment, en col·laboració amb el Instituto de Conservación y Mejora de la Agrobiodiversidad Valenciana (COMAV, UPV), s’han quantificat els compostos químics relacionats amb la qualitat organolèptica en el tomàquet. L’estudi de les correlacions amb les dades sensorials permet senyalar alguns compostos químics importants en el valor sensorial d’aquestes varietats tradicionals.
– VARIETATS TRADICIONALS DE TOMÀQUET CATALANES: CARACTERITZACIÓ AGROMORFOLÒGICA, SENSORIAL I QUÍMICA DE 13 VARIETATS
[divider][/divider]
Responsable del projecte: Joan Casals Missio
Contacte: recerca@fundaciomiquelagusti.cat ____ 93.552.10.93