Recollim les varietats tradicionals i el coneixement etnobotànic associat al seu cultiu en quatre territoris de la Xarxa Natura 2000.
La Fundació Miquel Agustí ha estudiat durant l’any 2011 les varietats tradicionals cultivades a quatre territoris de la Xarxa Natura 2000 de Catalunya: Sistema Prelitoral Central, Riu Gaià, Sistema Prelitoral Meridional i Serres de Queralt-els Tossals Aigua d’Ora. L’agricultura en aquests territoris està en retrocés(1), per la qual cosa ens hem dedicat a recollir llavor de varietats tradicionals per tal de garantir la seva conservació i dissenyar estratègies de recuperació del seu cultiu.
(1)Vegeu l’estudi sobre les dinàmiques territorials de l’agricultura dins la Xarxa Natura 2000 clicant aquí.
Les prospeccions s’han realitzat durant el període abril-agost del 2011. Mitjançant entrevistes als agricultors de cada territori s’han identificat les varietats tradicionals amb més renom i s’ha recollit aquella informació etnobotànica i agrícola referent als seus usos i cultiu. La col·lecta de llavor que s’ha realitzat (s’han recollit més de 250 entrades en el transcurs de les prospeccions) ha permès crear un banc de llavors de cada territori.
En els 4 Catàlegs de varietats tradicionals que ha editat la Fundació Miquel Agustí el desembre del 2011 es recull tot aquest coneixement. Alhora es presenten els llistats de col·lectes, així com es defineixen diferents línies de treball per tal de recuperar el cultiu d’algunes varietats tradicionals amb major potencial. Entenem que aquesta pot ser una estratègia eficaç per revitalitzar unes produccions agràries basades en la qualitat.
[nggallery id=4]
[divider][/divider]
1. EL SISTEMA PRELITORAL MERIDIONAL
2. RIU GAIÀ
3. EL SISTEMA PRELITORAL CENTRAL
4. LES SERRES DE QUERALT I ELS TOSSALS-AIGUA D’ORA
[divider][/divider]
Responsable del projecte: Joan Casals Missio
Contacte: recerca@fundaciomiquelagusti.cat ____ 93.552.10.93