
En el marc del projecte “Recuperació, a través de l’ús, de l’agrobiodiversitat en els espais de la Xarxa Natura 2000 de Catalunya” realitzat durant l’any 2011 en col·laboració amb la Fundación Biodiversidad, la Fundació Miquel Agustí va dur a terme un assaig de caracterització de 13 varietats tradicionals de tomàquet. Aquestes varietats van ser seleccionades per la seva àrea geogràfica d’origen, identificant materials cultivats a l’entorn dels següents espais Xarxa Natura 2000: Serra de Collserola, Sant Llorenç del Munt i l’Obac i Serres del litoral septentrional. Alhora es van incloure 4 línies seleccionades per la seva qualitat organolèptica i provinents de diferents bancs de llavors de Catalunya (Les Refardes, Esporus i SIGMA).
Els resultats mostren la diversitat existent entre els materials tradicionals per caràcters agronòmics, morfològics i de qualitat, i aporten informació molt valuosa per descriure la singularitat d’aquests materials. Alhora un panel de tast entrenat en l’anàlisi sensorial del tomàquet, format per 10 panelistes, va descriure el perfil sensorial de les varietats assajades. Els diferents perfils sensorials s’han comparat amb un ideotip caracteritzat per valors alts de dolçor, acidesa, gust i aroma i valors baixos de percepció de la pell i farinositat. Les dades, combinades amb la descripció agromorfològica, han permès identificar dues línies amb potencial per ser re-introduïdes al sistema productiu.