
El tomàquet Mandó de Collserola és una varietat tradicional originària de la serra de Collserola, que ha guanyat molt interès en els darrers anys. La pagesia s’ha involucrat en la seva recuperació, impulsant un programa de millora i selecció d’aquesta varietat. Amb la voluntat d’optimitzar l’itinerari tècnic perquè la varietat manifesti el seu màxim perfil sensorial, s’han realitzat diferents estudis sobre els efectes de diferents tècniques de cultiu sobre el gust, aroma i textura dels fruits d’aquesta varietat.
L’any 2014 es va realitzar un estudi per avaluar l’efecte de l’empelt sobre la qualitat organolèptica d’aquesta varietat. Els resultats van mostrar un efecte significatiu sobre el rendiment de les plantes empeltades, presentant un rendiment superior (4,3 kg/planta) respecte a les no empeltades (2,6 kg/planta). Aquest increment del rendiment, però, comporta una disminució de la intensitat dels atributs sensorials jutjats favorables pels consumidors (gust, acidesa, dolçor), motiu pel qual els i les productores no utilitzen, actualment, aquesta tècnica.