• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Fundació Miquel Agustí
  • Sobre Nosaltres
  • Recerca
  • Serveis
  • Banc de Llavors FMA-UPC
  • Notícies
Estàs aquí:Inici / Documentació

El cultiu del pèsol negre del Berguedà: anàlisi de l’estructura productiva

El pèsol negre és un cultiu històric del Prepirineu, i ha jugat un paper molt important en la base alimentària dels habitants del Berguedà i el Solsonès al llarg de la història. La zona històrica de cultiu d’aquesta varietat tradicional s’ha anat modelant a partir de la interacció dels cultius amb diferents factors culturals i ambientals. La baixa incidència de Brochus pisorum en àrees on la temperatura mitjana dels mesos d’estiu no supera els 18 ºC, i la baixa resistència al fred d’altres lleguminoses, han circumscrit històricament el cultiu del pèsol negre als municipis situats a una altura superior als 1.200 m.

Com a resultat de la radiografia del cultiu realitzada l’any 2012, es va caracteritzar la situació productiva i el vincle de la varietat amb el territori. L’enquesta als productors/es va revelar que un total de 10 agricultors/es cultivaven a escala comercial la varietat, assolint una producció anual de 5 tones i un valor econòmic aproximat de 30.000 €. Més a més es va observar que el 30% de la producció de pèsol negre es realitzava sota la certificació de la producció ecològica.

Aquest document conté una radiografia de la varietat, així com propostes per millorar el seu valor agronòmic i la seva vàlua comercial.

El cultiu del pèsol negre del Berguedà: anàlisi de l’estructura productivaBaixa
Any: 2012

Documentació relacionada

Primera proposta de l’Atles de les varietats hortícoles locals catalanes

L’any 2013 la Fundació Miquel Agustí, en col·laboració amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP), van publicar la Primera Proposta de l’Atles de les Varietats Hortícoles Locals Catalanes. Aquest document […]

Llegeix més

Ús de l’agrobiodiversitat en els espais Xarxa Natura 2000

La Xarxa Natura 2000 protegeix a Catalunya un total de 963.035 ha terrestres. En aquests espais, distingits per la importància dels seus ecosistemes, fauna i flora, l’agricultura hi juga un […]

Llegeix més

Catàlegs de varietats tradicionals

La Fundació Miquel Agustí va estudiar l’any 2011 les varietats tradicionals cultivades a quatre territoris de la Xarxa Natura 2000 de Catalunya: Sistema Prelitoral Central, Riu Gaià, Sistema Prelitoral Meridional […]

Llegeix més

Fundació Miquel Agustí

map-pin Escola Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona (EEABB)
UPC, Campus del Baix Llobregat Edifici D4
C. Esteve Terrades, 8, 08860 Castelldefels
mail recerca@fundaciomiquelagusti.cat
phone +34 935521101

Seccions

  • Notícies
  • Sobre Nosaltres
  • Recerca
  • Serveis

Webs de projectes de la FMA

  • traditom
  • espigallsdelgarraf
  • festom
  • tomaliers
  • Política de privacitat
  • Canal de denúncia
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube