
El pèsol negre és un cultiu històric del Prepirineu, i ha jugat un paper molt important en la base alimentària dels habitants del Berguedà i el Solsonès al llarg de la història. La zona històrica de cultiu d’aquesta varietat tradicional s’ha anat modelant a partir de la interacció dels cultius amb diferents factors culturals i ambientals. La baixa incidència de Brochus pisorum en àrees on la temperatura mitjana dels mesos d’estiu no supera els 18 ºC, i la baixa resistència al fred d’altres lleguminoses, han circumscrit històricament el cultiu del pèsol negre als municipis situats a una altura superior als 1.200 m.
Com a resultat de la radiografia del cultiu realitzada l’any 2012, es va caracteritzar la situació productiva i el vincle de la varietat amb el territori. L’enquesta als productors/es va revelar que un total de 10 agricultors/es cultivaven a escala comercial la varietat, assolint una producció anual de 5 tones i un valor econòmic aproximat de 30.000 €. Més a més es va observar que el 30% de la producció de pèsol negre es realitzava sota la certificació de la producció ecològica.
Aquest document conté una radiografia de la varietat, així com propostes per millorar el seu valor agronòmic i la seva vàlua comercial.
Any: 2012