• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Fundació Miquel Agustí
  • Sobre Nosaltres
  • Recerca
  • Serveis
  • Banc de Llavors FMA-UPC
  • Notícies
Estàs aquí:Inici / Documentació

La col brotonera, estudi etnobotànic i de preferències dels consumidors/es

La col és una de les espècies cultivades més fascinants que existeixen. La col de cabdell, el bròquil, la coliflor, la col de Brussel·les, la col llombarda… totes pertanyen a la mateixa espècie (Brassica oleracea). El motiu d’aquesta diversitat és que històricament els agricultors/es de cada regió han seleccionat en els seus camps de cultiu aquelles variants de col que millor s’acollien a les preparacions culinàries locals.

Aquest procés també l’han fet els/les agricultors/es catalans/es, seleccionant, entre d’altres, una variant de col que es caracteritza per la tendència a desenvolupar ramificacions basals que acaben en inflorescències. Es tracta de la col brotonera, una varietat tradicional de la qual se’n mengen els brotons (tiges tendres) i els espigalls (inflorescències immadures).

En aquest treball es proposa una primera aproximació a l’origen d’aquesta varietat tradicional de col. Mitjançant una revisió bibliogràfica, s’ha traçat la seva història, que sembla que remunta fins més enllà del segle XVI. A més, per mitjà d’un tast de consumidors/es realitzat l’any 2012 a Terrassa, es va poder avaluar l’acceptació dels consumidors/es respecte a aquesta varietat de col.

Estudis sobre varietats tradicionals catalanes: la col brotonera (Brassica oleracea L.)Baixa

Any: 2012

Documentació relacionada

Explorem la diversitat de les bràssiques

A partir dels resultats obtinguts i d’imatges gravades al llarg dels dos anys del projecte, s’ha editat un vídeo presentant les actuacions realitzades i un breu resum dels resultats i […]

Llegeix més

Fitxes descriptives de les varietats de bràssiques incloses en l’assaig de camp del projecte demostratiu.

Presentem les fitxes de bràssiques del projecte demostratiu “Ús de la biodiversitat de bràssiques en la cadena de valor de l’agricultura ecològica”. A partir de les dades recopilades i fotografies […]

Llegeix més

Diversitat de bràssiques a la cuina

Presentem el receptari de bràssiques del projecte demostratiu “Ús de la biodiversitat de bràssiques en la cadena de valor de l’agricultura ecològica”. La família de les brassicàcies, també conegudes com […]

Llegeix més

Fundació Miquel Agustí

Plaça de Sant Roc, 1 – 08201 Sabadell
recerca@fundaciomiquelagusti.cat
+34 935521101

Seccions

  • Notícies
  • Sobre Nosaltres
  • Recerca
  • Serveis

Webs de projectes de la FMA

  • traditom
  • espigallsdelgarraf
  • festom
  • tomaliers
  • Política de privacitat
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube