
La post-collita és una etapa molt important en el tomàquet de Penjar, que determina el valor econòmic final de la producció. Durant aquesta etapa es produeixen importants canvis en el fruit, a causa de la seva pròpia activitat (respiració, transpiració) i a la incidència d’organismes patògens (fongs, bacteris i llevats). Generalment podem assumir que l’envelliment del fruit durant les primeres fases de la post-collita millora la seva qualitat gastronòmica, ja que a causa de la pèrdua de pes per transpiració es produeix una concentració de la matèria seca, alhora que el reblaniment del fruit millora la seva capacitat per sucar el pa.
Els principals problemes que emergeixen durant la post-collita i que provoquen una pèrdua del valor comercial del tomàquet de Penjar són la pèrdua de pes deguda a la transpiració del fruit, l’arrugat de l’epidermis, el trencament de l’epidermis (clivellat post-collita) i la incidència de patògens que provoquen el decaïment.
En aquesta guia, fruit del projecte “Millores tecnològiques en el cultiu i la postcollita del tomàquet de Penjar“, es presenta una revisió sobre les principals causes de les pèrdues post-collita en aquest cultiu, així com es fan propostes de maneig per tal d’optimitzar aquesta etapa essencial del tomàquet de Penjar.
Any: 2018