• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Fundació Miquel Agustí
  • Sobre Nosaltres
  • Recerca
  • Serveis
  • Banc de Llavors FMA-UPC
  • Notícies
Estàs aquí:Inici / Documentació

Manual de gestió post-collita del tomàquet de Penjar

La post-collita és una etapa molt important en el tomàquet de Penjar, que determina el valor econòmic final de la producció. Durant aquesta etapa es produeixen importants canvis en el fruit, a causa de la seva pròpia activitat (respiració, transpiració) i a la incidència d’organismes patògens (fongs, bacteris i llevats). Generalment podem assumir que l’envelliment del fruit durant les primeres fases de la post-collita millora la seva qualitat gastronòmica, ja que a causa de la pèrdua de pes per transpiració es produeix una concentració de la matèria seca, alhora que el reblaniment del fruit millora la seva capacitat per sucar el pa.

Els principals problemes que emergeixen durant la post-collita i que provoquen una pèrdua del valor comercial del tomàquet de Penjar són la pèrdua de pes deguda a la transpiració del fruit, l’arrugat de l’epidermis, el trencament de l’epidermis (clivellat post-collita) i la incidència de patògens que provoquen el decaïment.

En aquesta guia, fruit del projecte “Millores tecnològiques en el cultiu i la postcollita del tomàquet de Penjar“, es presenta una revisió sobre les principals causes de les pèrdues post-collita en aquest cultiu, així com es fan propostes de maneig per tal d’optimitzar aquesta etapa essencial del tomàquet de Penjar.

Manual de gestió post-collita del tomàquet de PenjarBaixa
Any: 2018

Documentació relacionada

Plataforma d’accés als recursos fitogenètics: ús de l’agrobiodiversitat en agricultura productiva

En un context agroalimentari marcat per les produccions massives i estandarditzades, realitzades en agrosistemes gestionats amb un elevat consum d’inputs i comercialitzades a través de canals massius de venda, les […]

Llegeix més

Aplicacions del projecte TRADITOM per a la incorporació de nou germoplasma de tomàquet a l’agricultura catalana

TRADITOM és un projecte de la convocatòria Horitzó 2020 en què hi ha participat més de 16 centres de recerca europeus, amb l’objectiu de fer emergir les característiques agronòmiques, sensorials […]

Llegeix més

El tomàquet de Penjar (Dossier Tècnic)

El tomàquet de Penjar és, segurament, el tipus varietal tradicional més emblemàtic de l’agricultura i gastronomia dels Països Catalans. Aquest tipus de tomàquet de mida petita, color generalment pàl·lid, amb […]

Llegeix més

Fundació Miquel Agustí

Plaça de Sant Roc, 1 – 08201 Sabadell
recerca@fundaciomiquelagusti.cat
+34 935521101

Seccions

  • Notícies
  • Sobre Nosaltres
  • Recerca
  • Serveis

Webs de projectes de la FMA

  • traditom
  • espigallsdelgarraf
  • festom
  • tomaliers
  • Política de privacitat
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube