• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Fundació Miquel Agustí
  • Sobre Nosaltres
  • Recerca
  • Serveis
  • Banc de Llavors FMA-UPC
  • Notícies
Estàs aquí:Inici / Documentació

Manual de gestió post-collita del tomàquet de Penjar

La post-collita és una etapa molt important en el tomàquet de Penjar, que determina el valor econòmic final de la producció. Durant aquesta etapa es produeixen importants canvis en el fruit, a causa de la seva pròpia activitat (respiració, transpiració) i a la incidència d’organismes patògens (fongs, bacteris i llevats). Generalment podem assumir que l’envelliment del fruit durant les primeres fases de la post-collita millora la seva qualitat gastronòmica, ja que a causa de la pèrdua de pes per transpiració es produeix una concentració de la matèria seca, alhora que el reblaniment del fruit millora la seva capacitat per sucar el pa.

Els principals problemes que emergeixen durant la post-collita i que provoquen una pèrdua del valor comercial del tomàquet de Penjar són la pèrdua de pes deguda a la transpiració del fruit, l’arrugat de l’epidermis, el trencament de l’epidermis (clivellat post-collita) i la incidència de patògens que provoquen el decaïment.

En aquesta guia, fruit del projecte “Millores tecnològiques en el cultiu i la postcollita del tomàquet de Penjar“, es presenta una revisió sobre les principals causes de les pèrdues post-collita en aquest cultiu, així com es fan propostes de maneig per tal d’optimitzar aquesta etapa essencial del tomàquet de Penjar.

Manual de gestió post-collita del tomàquet de PenjarBaixa
Any: 2018

Documentació relacionada

Catàleg de varietats de tomàquet de Penjar adaptades al cultiu sense encanyar

La FMA gestiona el “Banc de Germoplasma FMA/UPC”, la col·lecció més important de varietats tradicionals hortícoles a Catalunya. En aquest banc es preserven de l’erosió genètica, més de 2.000 varietats […]

Llegeix més

REGTOM, eina de càlcul de la dosi de reg en cultiu de tomàquet

L’eina REGTOM, resultat del projecte “Innovacions en el maneig del cultiu ecològic del tomàquet de Penjar“, pretén ser una eina de suport a la presa de decisions sobre les necessitats […]

Llegeix més

Plataforma d’accés als recursos fitogenètics: ús de l’agrobiodiversitat en agricultura productiva

En un context agroalimentari marcat per les produccions massives i estandarditzades, realitzades en agrosistemes gestionats amb un elevat consum d’inputs i comercialitzades a través de canals massius de venda, les […]

Llegeix més

Fundació Miquel Agustí

Plaça de Sant Roc, 1 – 08201 Sabadell
recerca@fundaciomiquelagusti.cat
+34 935521101

Seccions

  • Notícies
  • Sobre Nosaltres
  • Recerca
  • Serveis

Webs de projectes de la FMA

  • traditom
  • espigallsdelgarraf
  • festom
  • tomaliers
  • Política de privacitat
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube