El tomàquet és una de les espècies més apreciades en els horts de Catalunya. Entre les varietats cultivades, nombroses són de pol·linització oberta, és a dir que en cada cultiu podem regenerar la llavor de sembra i així conservar la varietat.
Per multiplicar llavor, però, cal tenir present una sèrie de requeriments tècnics, relacionats amb el mètode de reproducció de l’espècie, el cicle biològic de la planta i la sanitat vegetal, doncs nombrosos patògens es poden transmetre per llavor. De fet és comú veure en cultius de varietats tradicionals la incidència del virus del mosaic del tomàquet (TMV), un virus que es transmet mecànicament entre plantes i que pot residir a la llavor, afectant al següent cicle de cultiu.
Alhora en alguns casos els agricultors es troben amb què la seva varietat degenera, o “rebordoneix”, com anomenen alguns agricultors al fet de trobar-se amb plantes fora tipus en els seus camps, o inclús perdre les característiques originals de la varietat en les noves generacions de llavor. Conèixer l’estructura genètica de la nostra varietat i entendre com és el procés de pol·linització ens pot ajudar a reduir riscos en tot el procés de multiplicació de la llavor.
Aquesta és una guia breu sobre recol·lecció, multiplicació i desinfecció de llavor de varietats tradicionals de tomàquet. El contingut d’aquesta guia és introductori, dirigit a agricultors no professionals. Per produccions comercials es recomana consultar algunes publicacions més aprofundides sobre el tema, les quals es troben citades al final del document.
Any: 2019