
En un context agroalimentari marcat per les produccions massives i estandarditzades, realitzades en agrosistemes gestionats amb un elevat consum d’inputs i comercialitzades a través de canals massius de venda, les varietats tradicionals emergeixen com una oportunitat pel sector per crear produccions agrícoles distingides per la qualitat, tipicitat i singularitat. Aquests recursos fitogenètics es van anar perdent simultàniament amb la industrialització del sector, tot i que gràcies a la dedicació de la pagesia i la comunitat científica, una part important es va emmagatzemar en Bancs de Germoplasma. Aquestes col·leccions han servit per preservar el material genètic de la seva desaparició, però l’estructura dels bancs no permet al sector accedir a aquests recursos i recuperar-ne el cultiu.
Per tal de millorar l’accés de la pagesia als materials emmagatzemats en Bancs de Germoplasma, en el projecte “Plataforma d’accés als recursos fitogenètics” s’han dut a terme diferents accions entorn la col·lecció de varietats tradicionals de tomàquet del Banc de Germoplasma FMA-UPC.
L’objectiu principal ha estat publicar en accés obert els materials i la informació de què es disposa sobre ells, així com establir un sistema per distribuir llavor a les persones interessades. Mitjançant l’edició de materials divulgatius, com catàlegs de varietats o una guia de multiplicació de material vegetal, i l’organització de jornades tècniques, s’ha difós el coneixement i el material vegetal conservat ex situ en aquesta important col·lecció de germoplasma.
Baixa