• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Fundació Miquel Agustí
  • Sobre Nosaltres
  • Recerca
  • Serveis
  • Banc de Llavors FMA-UPC
  • Notícies
Estàs aquí:Inici / Documentació

Preconització de varietats tradicionals i comercials d’enciam per cultiu ecològic en cicle d’estiu

Amb l’objectiu de proporcionar als productors/es ecològics d’enciam dades tècniques per facilitar l’elecció varietal, dins el projecte “Selecció de varietats d’enciam per a les explotacions agrícoles ecològiques” s’ha realitzat un assaig amb 27 varietats millorades i 10 varietats tradicionals, en dues finques ecològiques (Maresme, Alt Penedès).

Per identificar les prioritats a nivell de recerca, prèviament es va realitzar una enquesta a productors/es i assessors/es (n=33), els quals van mostrar el seu interès en el cicle de juliol (trasplantament) – setembre (collita) i els tipus varietals llarg (romana), meravella i fulla de roure (vermell i verd). Els materials van ser sembrats el 27 de juny i trasplantats el 24 de juliol, i van ser avaluats per diferents caràcters agronòmics, la resistència a l’espigat i atributs de qualitat (concentració de sucres i nitrats). Les dues finques col·laboradores fan un maneig de cultiu diferent, una amb bancals semi-permanents i l’altra amb una gestió tradicional de treball del sòl. Les varietats que han manifestat un millor comportament en aquest cicle han estat Esplai pel tipus fulla de roure vermell, Arena pel meravella i Cortazar pel llarg. En el cas del fulla de roure verd s’han identificat poques diferències entre els materials, i en general no mostren un comportament òptim per aquest cicle de cultiu.

Independentment de la localitat de cultiu, totes les varietats han presentat un contingut de nitrats inferior al límit màxim permès (3 mg/g mf), amb un rang de variació de 0,38-0,96 mg/g mf. Referent al contingut en sucres, el tipus varietal llarg ha presentat els valors majors, conjuntament amb algunes varietats del tipus meravella.

Selecció de varietats tradicionals i millorades d’enciam per produccions ecològiques en cicle d’estiuBaixa

Any: 2019

Documentació relacionada

A Comparison of Landraces vs. Modern Varieties of Lettuce in Organic Farming During the Winter in the Mediterranean Area: An Approach Considering the Viewpoints of Breeders, Consumers, and Farmers

The interest of farmers in growing lettuce landraces is increasing, as landrace varieties prove particularly appealing to consumers striving to purchase natural, local, and high-quality produce. Although high genetic diversity […]

Llegeix més

Inventari de varietats tradicionals d’enciam

Essent la nostra àrea una zona d’origen i diversificació de l’enciam cultivat, en el territori existeix un gran número de varietats tradicionals, les quals són apreciades en mercats locals. La […]

Llegeix més

Preconització de varietats tradicionals i comercials d’enciam per cultiu ecològic en cicle d’hivern

Per tal d’oferir dades objectives de caracterització agronòmica que permetin seleccionar varietats aptes pel cultiu ecològic d’enciam en cicle d’hivern (octubre-abril), l’any 2017 es va realitzar un assaig varietal d’enciam […]

Llegeix més

Fundació Miquel Agustí

Plaça de Sant Roc, 1 – 08201 Sabadell
recerca@fundaciomiquelagusti.cat
+34 935521101

Seccions

  • Notícies
  • Sobre Nosaltres
  • Recerca
  • Serveis

Webs de projectes de la FMA

  • traditom
  • espigallsdelgarraf
  • festom
  • tomaliers
  • Política de privacitat
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube