Per tal d’oferir dades objectives de caracterització agronòmica que permetin seleccionar varietats aptes pel cultiu ecològic d’enciam en cicle d’hivern (octubre-abril), l’any 2017 es va realitzar un assaig varietal d’enciam en dues finques de cultiu ecològic.
S’ha avaluat el comportament agronòmic i la resistència a míldiu i pugó, en 3 collites successives (febrer-març), de 16 varietats comercials i 16 tradicionals. Les varietats s’han seleccionat per l’adaptació al cicle d’hivern i segons la disponibilitat de llavor comercial ecològica o convencional no tractada o de planter ecològic. De mitjana les varietats tradicionals han manifestat una millor adaptació a les baixes temperatures (major vigor), presentant un pes brut i un pes net significativament superiors a les comercials.
No obstant, totes les varietats tradicionals estudiades han presentant una incidència de míldiu entre intermèdia i elevada. 9 de les 16 varietats comercials han presentat una resistència al míldiu completa. Per cada tipus varietal es proposa una selecció de les varietats amb millor comportament agronòmic i valor comercial.
Any: 2017