• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Fundació Miquel Agustí
  • Sobre Nosaltres
  • Recerca
  • Serveis
  • Banc de Llavors FMA-UPC
  • Notícies
Estàs aquí:Inici / Notes de premsa

El Projecte BRAAVA: despertar l’apetit i l’interès per les varietats de Bràssiques

9 de juny de 2022

La Fundació Miquel Agustí, gràcies al finançament del PDR de Catalunya, impulsa el projecte BRAAVA amb l’objectiu d’explorar la diversitat de B. oleracea per identificar varietats singulars i ben adaptades al Parc Agrari del Baix Llobregat.

El projecte explora l’ús de la biodiversitat de bràssiques com element de valor en l’agricultura ecològica, amb una selecció de varietats d’alt valor afegit. Aquesta selecció s’ha portat a terme a partir de 126 varietats de B. oleracea en base a caràcters agronòmics i selecció participativa per part d’agents implicats, entre altres, pagesos, consumidors i cuiners. Entre les varietats seleccionades es troba la Col del país, Bròquil Monflor, Bròquil Sticcoli, Bròquil lila de Santa Teresa, i la Kale Black Magic.

Amb aquest projecte, es vol continuar amb la identificació de varietats de bràssiques d’alt valor afegit en agricultura ecològica a diferents llocs de Catalunya (Maresme i Vallès Oriental), i donar a conèixer aquestes varietats a tots els actors de la cadena de valor (dels productors als consumidors, passant pels comercialitzadors, cuiners, distribuïdors…).

Els cuiners van tenir un primer dia de contacte amb les bràssiques i va començar la descoberta amb què i com es podia treballar amb elles. L’objectiu era impulsar l’aprofitament culinari, la recerca de noves aplicacions, la valorització culinària d’una part no usada, i la recerca de noves maneres de presentar i cuinar.

El receptari està compost per 40 receptes amb 18 varietats de bràssiques. Les receptes tenen diferents nivells de dificultat, però enfocades a una cuina casolana en un receptari i en tríptics. Amb aquestes varietats, es volen valoritzar les millors característiques culinàries de cada varietat al moment de cuinar-la. Entre altres receptes, pots trobar la escudella vegetal amb col de paperina i bolets, la gratina de Bròquil verd ramificat ambbeixamel, i fideus al wok amb Bimi i verdures.

Les receptes han esta cortesia dels professors del CETT-UB Jordi Barba i Álvaro Brun, amb la inspiració de Mikel Díez. Les han redactat les professores del CETT-UB Isabel Lugo, amb les imatges i la coordinació de Montserrat Saperas.

Arxivat com a: Notes de premsa

Barra lateral primària

Cerca

Webs de projectes de la FMA

  • traditom
  • espigallsdelgarraf
  • festom
  • tomaliers

Fundació Miquel Agustí

Plaça de Sant Roc, 1 – 08201 Sabadell
recerca@fundaciomiquelagusti.cat
+34 935521101

Seccions

  • Notícies
  • Sobre Nosaltres
  • Recerca
  • Serveis

Webs de projectes de la FMA

  • traditom
  • espigallsdelgarraf
  • festom
  • tomaliers
  • Política de privacitat
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube