La Fundació Miquel Agustí estarà en un projecte de recerca per millorar els vegetals catalans. Aquesta investigació també passarà per la mongeta del Ganxet
L’Avui (22/03/2010)
La Fundació Miquel Agustí, nascuda a Sabadell i que treballa al Parc Agrari, va signar un conveni amb la Fundació Alícia per a recuperar les varietats tradicionals catalanes i millorar-les. Així, doncs, es vol aconseguir productes de la màxima qualitat possible.
D’entrada es treballarà amb les diferents varietats de tomàquets que ja es van estudiar als horts del Parc Agrari de roda, però la intenció és anar cap a la mongeta del ganxet, el producte estrella del Vallès Occidental. Tal com va destacar el director científic de l’entitat sabadellenca, Francesc Casañas, s’escullen aquelles varietats que tenen més potencial gastronòmic i nutritiu.
Els cuiners d’Alícia, assessorats entre d’altres per Ferran Adrià, Carme Roscalleda, Joan Roca o Ramon Freixa, ja han fet proves amb els tomàquets de penjar. S’han elaborat sofregits, sopes, ,melmelades, tomàquet sec i pa amb tomàquet. Tots ells van aplaudir-ne les propietats organolèptiques. D’altra banda, amb la signatura de l’acord les dues fundacions també col·laboraran per organitzar un seminari conjunt. Allí exposaran les necessitats respecte a les matèries primeres vegetals dels cuiners.
L’intercanvi també permetrà orientar els programes de millora genètica per obtenir noves preparacions culinàries amb millor valor nutricional. L’acord també obre portes a dissenyar nous productes com ara conserves o semiconserves de tomàquet de penjar.