L’ús de varietats tradicionals en cultius comercials d’enciam es veu limitat per la manca d’informació tècnica sobre el comportament dels materials en els diferents cicles de cultiu que tenim a Catalunya, així com informació sobre paràmetres de qualitat i de resistència a les principals plagues i malalties que afecten al cultiu (notablement el pugó rosat i el míldiu).
L’any 2016 l’equip format per la Fundació Miquel Agustí i Arreu Acompanyament Agroecològic vam realitzar un procés de selecció participativa, en cicle d’hivern, on vam estudiar l’adaptació al cultiu ecològic de 32 varietats tradicionals i millorades d’enciam. Per aquest 2019 ens proposem continuar amb el programa de selecció i millora, treballant amb nous materials identificats recentment, valorant la seva adaptació al cicle de primavera estiu. Aquesta enquesta servirà per definir, de manera participativa, els objectius de l’assaig, el qual pretén aportar als agricultors informació tècnica per facilitar la selecció varietal en aquest cultiu.
Enllaç a l’enquesta:
https://joancasalsmissio.typeform.com/to/pGFTwv
Resultats del projecte anterior:
Documentació tècnica:
Documentació científica:
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2018.01491/full
Aquesta és una actuació del projecte “Diversificació i millora del valor afegit en cultius ecològics d’enciam (Lactuca sativa L.) a partir de germoplasma tradicional i exòtic: una aproximació participativa”, finançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació en el marc dels ajuts per incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica (any 2018), número d’expedient ARP032 18 01.
Un projecte realitzat per:
Amb el suport del DARP: