• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Fundació Miquel Agustí
  • Sobre Nosaltres
  • Recerca
  • Serveis
  • Banc de Llavors FMA-UPC
  • Notícies
Estàs aquí:Inici / Espècies

Tomàquet del Pebrot

Breu resum de la varietat

El tomàquet del Pebrot és una varietat que es caracteritza per la morfologia singular dels fruits, els quals presenten forma cilíndrica (oblongo-allargada) i el terminal de floració acabat en punta. Les denominacions de la varietat fan referència a aquestes dues característiques (Pebrot/Bitxo de Girona/Cornut/Banyut). Els fruits són de color vermell i generalment presenten coll verd abans de la maduresa. Donada l’estructura oblonga del fruit, amb una relació amplada-longitud propera a 0,5, la proporció de gel respecte el pericarpi és baixa. Aquesta morfologia interna, marcada per una major presència de pericarpi, determina un perfil sensorial especial, tant a nivell de gust (baixa acidesa) com de textura (la major presència de pericarpi provoca un fruit menys sucós). Respecte al comportament agronòmic, el tomàquet del Pebrot tendeix a presentar rendiments baixos, degut principalment a problemes de quallat i a l’elevada sensibilitat d’aquesta varietat a la necrosi apical. D’altra banda, l’aparició en els darrers anys a Catalunya de materials de la varietat tradicional italiana San Marzano i de varietats millorades per tomàquet d’indústria, els quals presenten una morfologia del fruit similar, està provocant la introgressió de materials fora tipus dins la varietat tradicional.

Documentació relacionada

Innovacions en el maneig del cultiu ecològic del tomàquet de Penjar

Produir més i més eficientment. Aquest és el repte del projecte “Innovacions en el maneig del cultiu ecològic del tomàquet de Penjar” que s’ha realitzat els anys 2019 i 2020 […]

Llegeix més

Caracterització de varietats tradicionals de tomàquet

En el marc del projecte “Recuperació, a través de l’ús, de l’agrobiodiversitat en els espais de la Xarxa Natura 2000 de Catalunya” realitzat durant l’any 2011 en col·laboració amb la […]

Llegeix més

Les virosis transmeses per llavor en el tomàquet

Les varietats tradicionals de tomàquet no són resistents als diferents virus que afecten aquesta espècie, entre els quals destaquen el ToMV (Virus del mosaic de la tomaquera) i PepMV (Virus del mosaic del cogombre dolç), […]

Llegeix més

Fundació Miquel Agustí

Plaça de Sant Roc, 1 – 08201 Sabadell
recerca@fundaciomiquelagusti.cat
+34 935521101

Seccions

  • Notícies
  • Sobre Nosaltres
  • Recerca
  • Serveis

Webs de projectes de la FMA

  • traditom
  • espigallsdelgarraf
  • festom
  • tomaliers
  • Política de privacitat
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube