Breu resum de la varietat
El tomàquet del Pebrot és una varietat que es caracteritza per la morfologia singular dels fruits, els quals presenten forma cilíndrica (oblongo-allargada) i el terminal de floració acabat en punta. Les denominacions de la varietat fan referència a aquestes dues característiques (Pebrot/Bitxo de Girona/Cornut/Banyut). Els fruits són de color vermell i generalment presenten coll verd abans de la maduresa. Donada l’estructura oblonga del fruit, amb una relació amplada-longitud propera a 0,5, la proporció de gel respecte el pericarpi és baixa. Aquesta morfologia interna, marcada per una major presència de pericarpi, determina un perfil sensorial especial, tant a nivell de gust (baixa acidesa) com de textura (la major presència de pericarpi provoca un fruit menys sucós). Respecte al comportament agronòmic, el tomàquet del Pebrot tendeix a presentar rendiments baixos, degut principalment a problemes de quallat i a l’elevada sensibilitat d’aquesta varietat a la necrosi apical. D’altra banda, l’aparició en els darrers anys a Catalunya de materials de la varietat tradicional italiana San Marzano i de varietats millorades per tomàquet d’indústria, els quals presenten una morfologia del fruit similar, està provocant la introgressió de materials fora tipus dins la varietat tradicional.