El proper mes de novembre s’impartirà la IV edició del curs d’Introducció a l’anàlisis sensorial dels aliments. El curs, de tres dies de durada, està organitzat per l’Asociación Española de Profesionales del Análisis Sensorial en col·laboració amb l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona i la Fundació Miquel Agustí
Organitza: AEPAS en col·laboració amb l’ESAB-UPC i la FMA
(AEPAS: Asociación Española de Profesionales del Análisis Sensorial, ESAB: Escola Superior d’Agricultura de Barcelona, UPC: Universitat Politècnica de Catalunya, FMA: Fundació Miquel Agustí)
Direcció del curs: Roser Romero del Castillo (Departament d’Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia, UPC i Fundació Miquel Agustí)
Idioma d’impartició: Castellà
Places: Mínim 18 i màxim 30
Data i lloc de celebració: Del 9 a l’11 de novembre de 2016, a l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona. Campus del Baix Llobregat. C/ Esteve Terrades, 8 – Edifici D4, 08860 Castelldefels (Barcelona) (http://www.esab.upc.edu/ca/escola/on-som)
Estructura del curs: El curs s’estructura en dos dies (9 i 10) de 8 hores i el tercer dia (11) 4 h. En total 20 h que alternaran teoria i pràctica
Recomanacions: No és necessari cap requisit previ de formació en anàlisi sensorial
Horari: Dia 9: 8.30 a 13.30 i de 15 a 19.30 h
Dia 10: 8.30 a 13.30 i de 15 a 19.30 h
Dia 11: 8.30 a 13.30 h
Professorat: Albisu, Marta (UPV-AEPAS)
Bécue, Mónica (UPC-FMA-AEPAS)
Casals, Joan (FMA)
Chaya, Carolina (UPM-AEPAS)
Claret, Anna (IRTA-AEPAS)
G. Pajuelo, Antonio (Biòleg-Consultor Apícola)
Kallas, Zein (UPC-CREDA)
Rivera, Ana (FMA)
Romero del Castillo, Roser (UPC-FMA-AEPAS)
Rull, Aurora (FMA-AEPAS)
Torres, Miriam (UVic-AEPAS)
Vila, Isolda (Suntory-AEPAS)
Preu de la matrícula: Socis AEPAS: 250€
No socis AEPAS: 400
*Es reservaran 5 places a 180 € per estudiants i graduats (menors de 30 anys) de l’ESAB
Altres informacions: El preu de la inscripció inclou els cafès de les pauses, el dinar dels dies 9 i 10 i la documentació del curs. Per les persones que vinguin de fora i que ho sol·licitin, es reservaran places en un hotel proper al campus (el preu del curs no cobreix l’allotjament). Les persones que vulguin fer-se sòcies d’AEPAS han de formalitzar la inscripció a: http://www.aepas.es/socios/#socios, el preu pels socis individuals es de 60 € per any i, pels estudiants, de 30 € per any
Inscripcions i matrícula
La DATA LÍMIT per realitzar la preinscripció és el 18 d’octubre de 2016
Per realitzar la preinscripció, es remetrà un correu-electrònic a (roser.romero.del.castillo@upc.edu) amb les següents dades:
– Text:
– Nom i cognoms:
– Adreça de contacte, preferiblement correu-e:
– Indicar si es soci d’AEPAS
Les persones que rebin comunicació de la seva admissió en el curs, (data límit 20 d’octubre), hauran de formalitzar la matrícula abans del 27 d’octubre.
Tràmits per formalitzar la matrícula:
– INGRESAR AL COMPTE BANCARI que s’indica, la quantitat corresponent a la matrícula del curs:
Banc Sabadell Atlántico ES33 0081 5154 20 0001090912
– INDICAR: nom de l’inscrit + Curso AS
– ENVIAR a roser.romero.del.castillo@upc.edu el rebut de la transferència escanejat
INSCRIPCIONS: DATA LÍMIT 27 D’OCTUBRE DE 2016
Places limitades: En el cas de que la demanda superi el número de places ofertades (30), en l’adjudicació de les mateixes, els socis tindran preferència. Si algú abona el preu de la matrícula i no hi hagués plaça, aquest li serà retornat
EN CAS DE DUBTE SOBRE CONTINGUTS O PER SOL.LICITAR INFORMACIÓ SOBRE LA SEU DEL CURS I/O TEMES ADMINISTRATIUS, CONTACTAR AMB: Roser Romero del Castillo, ESAB-UPC roser.romero.del.castillo@upc.edu
Programa abreviat
Teoria. Introducció a l’anàlisi sensorial i aplicacions. Atributs sensorials i la seva percepció: Fisiologia dels sentits i factors psicològics. Aspectes metodològics: local, jutges, preparació i presentació de mostres, la fitxa de tast. Tipus de probes analítiques: discriminants, d’ordenació i descriptives. El panel de tastadors. Aplicació de l’anàlisi sensorial descriptiva en productes hortícoles, el treball de la Fundació Miquel Agustí. Anàlisis sensorial de consumidors. Probes hedòniques. Enquestes sobre hàbits i aspectes socio-econòmics. Relació entre dades sensorials analítiques i de consumidors. Mètodes estadístics.
Pràctica. Proba triangular i d’ordenació: metodologia, càlcul i elaboració dels resultats. Generació de descriptors per elaborar el perfil sensorial d’un producte. Discussió i entrenament. Proba d’anàlisis sensorial descriptiva. Resultats de l’anàlisi sensorial descriptiva. Anàlisis de la variància. Elaboració del perfil sensorial i comportament del panel. Anàlisis sensorial de productes: el cas de la xocolata i de la mel.
Pots descarregar-te aquesta informació en format pdf en català i castellà:
català castellà