Baldi, M., Casals, J. (2008) La Denominació d’Origen Protegida (DOP) Mongeta del Ganxet Vallès-Maresme, A: Varietats vegetals catalanes (I): mongeta del Ganxet. Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries.
Resum
Aquest Dossier Tècnic, dedicat en aquesta ocasió a la mongeta del ganxet, és el primer d’una sèrie en què anirem donant a conèixer les diferents varietats tradicionals d’interès agroalimentari catalanes.
En el dossier tècnic, que ara us presentem, volem donar-vos una visió global del que representen les varietats tradicionals vegetals, el seu gran valor, des de diferents punts de vista, i el que s’ha fet i s’està fent per tal que aquestes varietats tradicionals no es perdin, sinó que es potenciïn. Actualment estem immersos, en tots els àmbits, en un procés de globalització, cosa que fa més valuosa l’existència d’unes varietats tradicionals de productes agrícoles o agraris, és a dir, el que anomenem com “els de sempre”. El fet que en aquest moments es recuperin, mantinguin i es potenciïn aquestes varietats tradicionals vegetals no és una qüestió d’atzar, sinó que, darrera d’elles hi ha persones que s’han preocupat i han lluitat per al seu manteniment, per tal d’evitar-ne la desaparició.
Paral·lelament, des de les administracions, les universitats i des de la iniciativa privada, mitjan- çant les associacions creades per a la potenciació d’aquestes varietats, han estat treballant perquè aquests productes siguin valorats com cal i que aquests siguin reconeguts arreu i no només a Catalunya.
En els articles que componen aquest Dossier Tècnic podreu veure que una varietat tradicional, com la mongeta del ganxet, és la protagonista del treball d’equips universitaris que l’estudien i valoren les maneres i la tecnologia més adequada per al seu cultiu, de tal manera que els resultats estiguin avalats i comprovats pels especialistes qualificats, fins a arribar a la seva presentació comercial al consumidor. En paral·lel a aquests esforços realitzats pels implicats directament en la producció i comercialització de la mongeta del ganxet, des del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural s’ha treballat conjuntament amb el sector en l’elaboració del Plec de condicions i el Reglament de la Denominació d’Origen Protegida Mongeta del Ganxet Vallès-Maresme o Fesols del Ganxet Vallès-Maresme, i s’han realitzat els tràmits necessaris perquè aquesta DOP sigui inscrita en el registre comunitari de Denominacions d’Origen Protegides i Indicacions Geogràfiques Protegides.
Finalment, també en la contraportada del Dossier Tècnic s’ha tingut en consideració l’opinió de la iniciativa privada vehiculada mitjançant l’Associació de Productors de Mongeta del Ganxet. Estic plenament convençut que els lectors del DOSSIER TÈCNIC interessats a millorar el seu coneixement en matèria de les varietats tradicionals vegetals i concretament de la mongeta del ganxet trobaran en aquest número resposta a molts dels interrogants que es plantegen des del seu cultiu, passant per les malalties i els paràsits que la poden afectar, fins a la seva comercialització. Aquest és l’objectiu i a ell van adreçades aquestes línies.