Investigadors de la Fundació inicien un nou projecte enfocat en elaborar un mapa dinàmic mitjançant l’ús del NIR que permeti actuar de manera preventiva i correctora en el contingut de nitrats

La Fundació Miquel Agustí, amb els investigadors Joan Casals i Anna Palou al capdavant, ha iniciat el projecte “Monitoratge del contingut de nitrats en hortalisses de fulla a Catalunya: elaboració participativa d’un mapa dinàmic mitjançant l’ús del NIR que permeti actuar de manera preventiva i correctora”.
L’objectiu general del projecte és demostrar la utilitat de l’espectroscòpia de l’infraroig proper (NIR) per monitorar els continguts de nitrats en cultius d’enciam i bleda de tot el territori català. Això inclou la transferència dels models desenvolupats amb aquesta tècnica ràpida i no destructiva als productors, les seves agrupacions (e.g. cooperatives) i les entitats d’assessorament, perquè puguin utilitzar-los com una eina de control de la seguretat i qualitat dels seus productes.
L’estudi del contingut dels nitrats al sòl i la seva relació amb el contingut en fulla, ens obra la porta a utilitzar el contingut de nitrats en fulla com a indicador del risc de lixiviat del nitrats i l’eutrofització de les aigües i, per tant, a un millor control de l’abonat nitrogenat (millora en la gestió de les dejeccions ramaderes i de la fertilització, i gestió eficient de l’aigua, l’energia i el sòl).
A la pràctica, però, fora de la indústria conservera (especialment aquella dedicada a elaborar aliments per als més menuts), els controls del contingut de nitrats en les hortalisses de fulla són poc freqüents. Aquesta falta de control segurament es deu a la dificultat del mostreig, la variabilitat temporal de les mesures, la dificultat i el cost de les analítiques, la consideració que aquest és un tema menor deslligat de la resta de la problemàtica del N, etc., però és una llàstima que no se’n tingui informació.
La monitorització del contingut de nitrats en fulla mitjançant la tecnologia NIR, ràpida i no invasiva, ens ha de permetre tenir resultats immediats una vegada s’hagin calibrat els models.
Projecte finançat a través de l’Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020.

