• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Fundació Miquel Agustí
  • Sobre Nosaltres
  • Recerca
  • Serveis
  • Banc de Llavors FMA-UPC
  • Notícies
Estàs aquí:Inici / old

La Fundació Miquel Agustí experimenta amb noves varietats de mongeta del ganxet al Parc Agrari

8 de gener de 2013

L’objectiu es aconseguir un llegum millorat per al seu consum. Els investigadors calculen que podria posar-se a la venda en un termini de dos anys

Ràdio Sabadell (08/01/2013) 

La Fundació Miquel Agustí, formada per investigadors de la Universitat Politècnica de Catalu
nya
 (UPC) i per l’Ajuntament de Sabadell,
està realitzant experiments amb la mongeta del ganxet al Parc Agrari. En una parcel·la d’una hectàrea i mitja, els investigadors estan sembrant diferents varietats d’aquest llegum i fent diferents creuaments per aconseguir trobar “la mongeta perfecta”. Un dels responsables del projecte, Francesc Casañas, assegura s’està treballant amb varietats que tenen totes les característiques que els consumidors busquen en la mongeta del ganxet, com la cremositat, poca pell i la forma de ronyó aplanada, però que suposen una producció més alta. Partint d’aquestes varietats, s’intenten eliminar els “defectes” d’aquest tipus de llegum, com el fet que es desfà quan es bull.

El projecte per millorar la mongeta del ganxet que es sembra al Parc Agrari ja fa uns quants anys que està en marxa, perquè es tracta “d’un procés molt lent” que requereix entre cinc i sis anys per fer els diferents creuaments i analitzar a fons els resultats. Malgrat tot, Casañas calcula que en un termini de dos anys, la nova varietat millorada del llegum amb denominació d’origen ja podria ser al mercat. “Esperem que la nova mongeta desbanqui la varietat Montcau que s’està plantant actualment a Can Gambús i que es comercialitza sota la denominació d’origen”, ha apuntat l’investigador de l’UPC.

Els experiments sobre la mongeta del ganxet arriba després que la Fundació Miquel Agustí hagi realitzat projectes semblants amb altres hortalisses. El primer va ser la recerca d’una varietat de tomàquet amb un gust més dolç i àcid alhora, tant apte per les amanides com pels sofregits. Aquesta varietat ja fa més d’un any que és al mercat i “l’únic defecte que té és el poc temps de conservació, ja que s’ha de consumir en com a màxim quinze dies després de ser recollida”. Paral·lelament a aquests experiments, també se n’estan realitzant, en el mateix sentit, amb cebes. Aquest últim porta menys temps en marxa i encara caldrà esperar uns tres anys per tenir aquesta ceba millorada a les botigues.

http://www.radiosabadell.fm/Noticies/La-Fundacio-Miquel-Agusti-experimenta-amb-noves-varietats-de-mongeta-del-ganxet-al-Parc-Agrari

Arxivat com a: old

Barra lateral primària

Cerca

Webs de projectes de la FMA

  • traditom
  • espigallsdelgarraf
  • festom
  • tomaliers

Fundació Miquel Agustí

Plaça de Sant Roc, 1 – 08201 Sabadell
recerca@fundaciomiquelagusti.cat
+34 935521101

Seccions

  • Notícies
  • Sobre Nosaltres
  • Recerca
  • Serveis

Webs de projectes de la FMA

  • traditom
  • espigallsdelgarraf
  • festom
  • tomaliers
  • Política de privacitat
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube