Al Parc Agrari de Sabadell es treballa en la recerca i la millora de les varietats agroalimentàries tradicionals
L’Avui Sabadell (25/08/2010)
La Fundació Miquel Agustí ha rebut una subvenció de 47.000 euros de la Fundación Biodiversidad. L’ajuda servirà per continuar desenvolupant l’objectiu principal de la Fundació: la recuperació i la investigació de les varietats agroalimentàries tradicionals catalanes.
La recuperació de varietats tradicionals i el foment d’un nou model d’explotacions agràries basat en la producció primària, transformació i distribució del producte final en la mateixa empresa, són els principals instruments que la Fundació vol utilitzar per consolidar la activitat agrària i contribuir a la preservació del territori.
El projecte té la finalitat d’utilitzar el potencial gastronòmic i nutricional de varietats tradicionals catalanes com a font de valor afegit que dinamitzi les explotacions agrícoles, especialment en els espais periurbans. A través del conreu, la transformació i la comercialització de productes de proximitat s’afegeix valor a tots aquests productes de consum, més valor gastronòmic.
És per això que la Fundació Miquel Agustí va presentar el seu projecte de treball a aquesta convocatòria, que reconeix la recuperació de l’agrobiodiversitat en els espais naturals periurbans.
La Fundació Miquel Agustí disposa de 9 hectàrees de camps experimentals situats al Parc Agrari de Sabadell i a l’Agròpolis, a Viladecans, a més, nombrosos camps de pagesos col·laboradors arreu de Catalunya. Entre alguns dels productes que ara mateix es conreen al Parc Agrari de Sabadell hi ha mongetes del ganxet amb Denominació d’Origen Protegida (DPO).
El patrons de la Fundació
La Fundació és una entitat creada per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l’Ajuntament de Sabadell. La UPC aporta tota la seva experiència en la recerca sobre varietats tradicionals des del Departament d’Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia (DEAB), amb seu a l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB), on treballen els especialistes en millora genètica vegetal, anàlisi química dels aliments, anàlisi sensorial i producció vegetal. L’Ajuntament de Sabadell ha estat promotor de la Fundació en tant que impulsor i gestor del Parc Agrari de Sabadell, en el qual s’aplica un model econòmic de l’activitat agrària basat en els productes autòctons de qualitat i de proximitat que aportin valor afegit