La revista nord-americana ‘HortScience’ ha publicat, en el número de juny, un article de quatre investigadors i investigadores de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB) de la UPC sobre dues varietats de calçots noves d’elevada productivitat. És la primera vegada que una varietat tradicional catalana esdevé portada d’una revista científica internacional.
Joan Simó, Roser Romero del Castillo, Antoni Almirall i Francesc Casañas, professors del Departament d’Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia de la Universitat Politècnica de Catalunya BarcelonaTech (UPC) han dut a terme una recerca per seleccionar dues noves varietats de calçots més productives, que s’han descrit en un article científic publicat a la revista nord-americana ‘HortScience’.
Les dues noves varietats de ceba, Roquerola i Montferri, s’han obtingut després d’un procés de selecció de quatre anys destinat a millorar la producció dels calçots i l’homogeneïtat durant el creixement. Aquesta experimentació amb les varietats vegetals ha aconseguit augmentar el nombre de calçots que creixen d’un únic bulb de ceba o mota del calçot. Així, la varietat Roquerola presenta una producció més gran en els primer mesos de cultiu, i durant el mes de gener el nombre de calçots per mota augmenta més d’un 300 per cent respecte a la població de partida. La varietat Montferri, de caire més tardà, incrementa més d’un 100 per cent la producció de calçots comercials durant el més de març respecte a la població original.