
El projecte enfocat a l’all de Belltall per poder definir sensorialment i químicament la singularitat d’aquesta varietat ja té resultats.
Des de la Fundació Miquel Agustí, amb el suport de la Diputació de Tarragona, s’han començat a establir les bases objectives per obtenir una marca de qualitat que permeti garantir unes característiques clarament definides als ciutadans, que orienti als consumidors a reconèixer el prestigi social del producte, alhora que esdevingui un tret d’identitat gastronòmic i cultural del municipi de Passanant i Belltall i de la Conca de Barberà.
Els productors destaquen les singularitats de la varietat
Una primera activitat realitzada ha estat l’anàlisi sensorial, que ha permès establir el seu perfil sensorial, definir-lo i distingir-lo respecte a la resta d’alls.
Per tal d’incorporar l’expertesa sobre el producte, es van realitzar diverses entrevistes amb alguns productors d’all de Belltall de la comarca de la Conca de Barberà, qui van destacar el color més rosat de la seva pell, la forma més plana de la cabeça, la seva menor grandària, el seu gust dolç, la seva pungència menys accentuada, l’elevada cremositat i homogeneïtat de la pasta, però, sobretot, que no repeteix després d’ingerir-lo.

Aquests atributs destacats van ser el punt de partida pel panel entrenat el qual acumula anys d’experiència en l’avaluació sensorial de diversos productes hortícoles com ara mongetes, tomàquet i calçot, entre d’altres.
En total es van seleccionar nou atributs, aquets van ser: adhesivitat de la pell, homogeneïtat del color de la cabeça, intensitat olor (exterior i interior), pungència, regust, fermesa, cruixença i cremositat.
Gràcies a l’avaluació química de tres varietats d’all (all de Belltall, all Pedroñete i all Xino), s’ha pogut concloure que l’all de Belltall té uns trets químics diferencials respecte els altres alls avaluats que suggereixen que aquest és menys pungent i menys amarg.
Amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona
