La mongeta del ganxet ja no és l’únic protagonista a les jornades
Diari de Sabadell (20/04/2010)
[one_half last=”no”]
La quarta edició de la Setmana de Cuina Vallès va arrancar ahir al matí amb un acte de reconeixement per la promoció dels productes alimentaris vallesans. Va celebrar-se a la masia de Can Barra, a Sant Quirze del Vallès, on la presidenta del Consorci de Turisme del Vallès Occidental, Olga Olivé, va destacar la tasca de productors i restauradors. Els assistents van poder degustar alguns dels productes passats per l’enginy del col·lectiu dels restauradors de la comarca.
Josep Pla ja defensava que la qualitat d’un producte és inversament proporcional a la quantitat de quilòmetres que ha de recórrer abans d’arribar a taula. Aquesta és una de les màximes que apliquen els professionals de la gastronomia que integren el col·lectiu Cuina Vallès.
És per això que Joan Bogunyà, representant els seus companys restauradors, va recollir ahir un guardó 2en reconeixement per la promoció dels productes de la terra vallesans”, tal i com va dir la presidenta de Consorci de Turisme del Vallès Occidental, Olga Olivé.
Idèntic homenatge va rebre Francesc Casañas, de la Fundació Miquel Agustí, que va definir la tasca d’investigació d’aquest ens comparant-la amb la dels restauradors d’antiguitats. “Recuperem varietats tradicionals i les seleccionem per tal que tothom en pugui gaudir gràcies als cuiners”.
L’Associació de Mestres Productors Agroalimentaris, amb només dos anys d’existència també va tenir el seu reconeixement. Pere Botifoll, el seu president, va destacar “la tasca conjunta entre pagesos, elaboradors, cuiners i administracions”.
Futurs professionals
Olga Olivé tabé va tenir unes paraules per als estudiants de l’escola d’hostaleria del Vapor Llonch, que van ser els encarregats de servir un esmorzar on els productes tradicionals i de proximitat van ser els protagonistes. “Són una part molt important dels nostres establiments i cal dedicar esforços a la seva formació”, va comentar Bogunyà, confirmant les impressions d’Olivé.
L’alcaldessa de Sant Quirze, Montserrat Mundi, i el president del Consell Comarcal, Antoni Rebolleda, van mostrar-se satisfets pel fet que els seu municipi hagi estat escollit per a obrir la programació de la setmana.
Els plats
A la vessant estrictament gastronòmica, els membres de Cuina Vallès van oferir, entre d’altres plats, un trinxat de col de paperina en un farcellet de pasta filo, cap-i-pota amb cigró menut, mongetes del ganxet i botifarra tarregada amb pa amb tomàquet.
Precisament aquest embotit ha estat una de les darreres incorporacions a l’inventari de menges vallesanes. Es tracta d’una espècie de botifarra negra embotida després de coure els seus ingredients, que originàriament es prenien sense l’embolcall de l’intestí porcí. El pastisser castellarenc Joan Muntada va posar el punt i final refrescant amb la seva particular interpretació del “mojito”. La trobada d’ahir també va servir per a donar a conèixer els dos restaurants que s’integren a Cuina Vallès, el Cel de les Oques, de Terrassa, i Rístol, de Viladecavalls. Aquests se sumen a Garbí, Forrellat, El Racó d’en Tomàs, Capritx, Can Vinyers, Can Feu, Nou e la Borriana, Lossum, Lluernari i la Terrassa del Museu.