
L’arç groc és un arbust que es caracteritza per la producció d’unes baies de color groc ataronjat, i és l’objecte d’estudi d’un projecte de recerca iniciat a la Cerdanya.
Es tracta d’un Grup Operatiu que, sota el lideratge de Raico Agro Tech SL i la coordinació de la Fundació Miquel Agustí, busca desenvolupar coneixement tècnic per millorar les pràctiques agronòmiques, així com l’aplicació de noves eines tecnològiques en el cultiu.
Més concretament, el projecte té els objectius de maximitzar la producció de compostos nutricèutics, dissenyar nous productes alimentaris de V gamma basats en l’arç groc i digitalitzar el cultiu amb l’aplicació de tecnologies fotòniques, com l’espectroscòpia de l’infraroig proper (NIR, Near InfraRed), per a la millora del rendiment del cultiu.
Compostos nutricèutics per la indústria de complements alimentaris: una alternativa per l’alta muntanya
Les zones rurals de muntanya han d’afrontar reptes particulars al presentar necessitats específiques respecte a altres àrees rurals. És per això que els cultius destinats a la producció de compostos nutricèutics per a ús en la indústria dels complements alimentaris són una alternativa viable per aquestes àrees.
L’objectiu d’aquests cultius és la producció i extracció de determinats compostos amb acció nutricional o nutricèutica, la síntesi dels quals pot estar beneficiada per les condicions climàtiques particulars que es produeixen en aquestes zones.
Un exemple d’aquest tipus de cultius és l’arç groc (Hippophae Rhamnoides), un arbust caducifoli espinós d’entre 2 i 4 metres, que produeix un fruit amb grans propietats. Presenta concentracions elevades de compostos essencials per al bon funcionament de l’organisme, com poden ser els fitoesterols, les vitamines (principalment vitamina C), tocoferols, carotens, flavonoids i diferents àcids grassos com l’omega-3, 6, 7 i 9.
És per això que l’arç groc està considerat un dels grans super foods, per totes les possibilitats que té per obtenir ingredients per a la indústria alimentària i nutricèutica dirigits a la salut, manteniment i envelliment saludable de la població.
Se’n poden fer sucs, es poden fer barretes alimentàries per a dietes i per a esportistes, es pot liofilitzar i es pot barrejar amb altres ingredients per a fer càpsules, sticks, comprimits, vials…
Així doncs, el disseny de nous productes transformats per consum humà poden ajudar a la comercialització directa del producte, oferint una via de sortida del producte i donant alternatives viables pel desenvolupament d’aquestes zones de muntanya.

Realitat local i futur inestable: la preocupació dels veïns
A principis del 2021, un grup de veïns dels municipis de Josa i Tuixent i de la Vansa i Fórnols van posar en marxa el col·lectiu “Reviure les Valls”, que vol contribuir a reactivar la vall de la Vansa i Tuixent, al vessant sud del Cadí.
Consideren que la zona viu “un procés d’acció-reflexió col·lectiu” sobre la realitat local i el seu futur, en temes com ara l’èxode juvenil, la manca de relleu generacional, la manca de serveis i oportunitats laborals i sobretot, una pèrdua d’activitat dels sectors primari i secundari.
Les pròpies condicions eco-geogràfiques – pendents pronunciats i temporada de cultiu curta – i la gran distància amb els centres de distribució són factors que limiten el desenvolupament de l’agricultura en aquests espais, existint problemes de rendibilitat econòmica i, en conseqüència, d’abandonament de l’activitat agrària.
És per això que el manteniment de l’agricultura en zones de muntanya requereix de solucions innovadores que permetin diversificar la producció agrària en aquestes zones.
En aquest sentit, el cultiu de l’arç groc està agafant interès al Pirineu: d’una banda per la seva bona adaptació a les condicions agro-climàtiques de la zona, però també per l’existència a Catalunya d’una indústria alimentària i bio-farmacèutica madura que pot absorbir la producció d’aquest fruit.
Raico Agro Tech, explotació d’arbres fruiters de muntanya i també de fruits secs de producció ecològica, va començar el 2016 a implantar el cultiu d’arç groc a la zona del Pirineu (Éller, Bellver de Cerdanya). Aquesta plantació ecològica d’arç groc de la Cerdanya és la única de tot l’Estat Espanyol i consta actualment d’uns 3.000 arbustos de 5 espècies diferents.
Aquesta iniciativa ha permès la recuperació de camps que pràcticament eren boscos, l’obertura de camins que només eren corriols, la recuperació del Rec d’Éller, que feia més de 15 anys que estava abandonat i la dinamització del poble d’Éller en general, fent que altres explotacions agrícoles i ramaderes hagin iniciat programes de neteja de camps i recuperació del seu ús.
Raico Agro Tech lidera el projecte de l’arç groc, que també compta amb la participació de la Fundació Miquel Agustí (FMA), centre amb amplia experiència en la recerca i transferència de coneixement de l’horticultura, i de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), centre de recerca especialitzat en fotònica.
Però és especialment rellevant la participació del Grup Reviure Les Valls perquè demostra l’interès real de la població d’un territori de muntanya, que ja s’ha posat en marxa per trobar possibles actuacions que serveixin per mitigar un problema que, amb el temps, podria portar a la desaparició de molts dels pobles de muntanya.
Projecte finançat a través de l’Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020.

