La Fundació Miquel Agustí elabora la primera proposta del mapa de les varietats tradicionals catalanes.
Catalunya és un territori fèrtil pel que fa l’agrobiodiversitat. La variabilitat agroclimàtica existent en el seu territori, conjugat amb el fet que ha estat un territori on històricament han cohabitat múltiples cultures i que ha estat nínxol d’un intens comerç, ha comportat un procés continu d’aparició-adaptació de nous cultius a l’agricultura catalana. Aquest procés d’incorporació de nous materials, i la posterior selecció per part dels agricultors adaptant els cultivars a les condicions agroclimàtiques i gastronòmiques de cada zona constitueixen l’origen de la variabilitat de formes existents en les varietats tradicionals. Segons Giralt i Salrach (2008) als anys 1920 es cultivaven a Catalunya més de 25 espècies d’horta i més de 20 d’arbòries. Aquesta diversitat de cultius fa que Catalunya constitueixi un segon centre de diversificació de nombroses espècies cultivades. Però el procés de substitució d’aquestes varietats tradicionals per cultivars moderns està provocant la desaparició de tota aquesta diversitat cultivada. No obstant encara podem trobar en mans dels agricultors un volum important d’aquesta agrobiodiversitat històrica, realitat que queda reflectida en les més de 250 entrades que la Fundació Miquel Agustí ha estat capaç de col·lectar en 4 territoris de la Xarxa Natura 2000 durant l’any 2011 (vegeu els resultats de la col·lecta de germoplasma clicant aquí), o en les importants col·leccions que conserven entitats com Esporus (Manresa), les Refardes (Mura) o el SIGMA (Olot), entre d’altres.
El problema a l’hora d’identificar les varietats tradicionals que existien fa anys en els sistemes agraris de Catalunya és que la bibliografia existent és més aviat escassa, donada la naturalesa d’un sector amb un clar predomini de la tradició oral. Per tal de millorar el coneixement sobre les varietats tradicionals encara cultivades a Catalunya, o aquelles que foren rellevants antigament, la Fundació Miquel Agustí ha fet una primera recerca bibliogràfica per identificar les varietats tradicionals catalanes i la seva àrea geogràfica d’origen. La informació recollida ha permès publicar una primera proposta del Mapa de les varietats tradicionals catalanes.
Les dades que es presenten no tenen la voluntat de ser definitives, sinó de contribuir al coneixement sobre les varietats tradicionals catalanes. S’anima als estudiosos de la temàtica a fer aportacions, doncs tenim la voluntat que aquesta anàlisi sigui col·lectiva.
CATALÀ_________________CASTELLÀ
Us podeu posar en contacte amb la Fundació Miquel Agustí a través del correu: recerca@fundaciomiquelagusti.cat.