La Fundació Miquel Agustí treballa en la selecció de varietats tradicionals d’horta.
Diari de Sabadell (25/08/2010)
[one_half last=”no”]
La Fundación Biodiversidad, que depèn del Ministerio de Medio Ambiente, destinarà a la Fundació Miquel Agustí una aportació econòmica de 47 mil euros per les seves tasques d’investigació.
Aconseguir fixar certes característiques organolèptiques en un producte tradicional d’horta o mantenir un rendiment que el faci viable per a l’agricultor, són algunes de les tasques que es porten a terme des de la Fundació Miquel Agustí, una entitat creada al Universitat Politècnica de Catalunya i l’ajuntament de Sabadell.
És precisament per això, per la implicació en la conservació de les varietats tradicionals, que la fundació que treballa al Parc Agrari de Sabadell ha rebut aquesta aportació econòmica a través de la segona convocatòria d’ajuts de la Fundación Biodiversidad.
Satisfacció
La notícia ha estat rebuda amb entusiasme entre els implicats al projecte. El regidor de Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes, Ricard Estrada, ho valorava de forma molt positiva considerant que totes les aportacions són poques en l’àmbit de la investigació. De fet, Estrada ha manifestat en diverses ocasions la “gran projecció” que pot tenir el sector agroalimentari a la nostra comarca si es treballa en productes “molt especialitzats i amb valor afegit”.
Diversos projectes
Actualment la fundació Miquel Agustí disposa de nou hectàrees de camps al Parc Agrari de Sabadell, a més d’altres terrenys al terme municipal de Viladecans.
La mongeta del ganxet ha estat un dels productes en els que la fundació ha treballat durant més temps. Tot i així n’hi ha d’altres com els calçots o algunes varietats de tomàquets En aquest sentit, els investigadors recorren sovint a experts com és el cas dels cuiners. De fet, a la nostra comarca, els integrants de Cuina Vallès tasten cada any els tomàquets de penjar i els anomenats “pera de Girona”, per tal de donar la seva opinió.
Alícia
En la mateixa línia la Fundació Miquel Agustí i la Fundació Alícia, amb seu a Món Sant Benet, es van comprometre a col·laborar.
D’aquesta manera, els cuiners que realitzen allà la seva tasca d’investigació gastronòmica poden avaluar totes les varietats i fer les seves aportacions als que treballen al camp.