Resum
La Fundació Miquel Agustí va iniciar l’any 2006 un procés de millora genètica per producció del calçot de Valls. La manca d’informació sobre el cultiu i l’experiència adquirida durant els anys de selecció ens han fet veure la necessitat d’aprofundir en el coneixement d’alguns aspectes del cultiu que repercuteixen en l’expressió de caràcters d’interès comercial. A través del treball experimen tal de camp i laboratori realitzat, s’ha pogut comprovar que el pes de la ceba manté una relació logarítmica amb el nombre de calçots finals, existint una mida mínima de la ceba (70g) a partir de la qual aquesta pot expressar sense limitacions els caràcters de producció. S’ha establert també que existeix una forta relació entre el nombre d’ulls de la ceba (determinats a partir de fotografies de la meitat inferior) i el nombre de calçots totals que produirà, de manera que utilitzant aquesta relació es podrà avançar més ràpidament en la millora dels calçots al poder estimar el seu número a partir de característiques de la ceba. Finalment s’ha comprovat que no sembla adequat tallar la ceba abans de ser trasplantada ja que només s’aconsegueix un petit augment en la precocitat i en canvi s’agumenta el risc d’infeccions.