
La biodiversitat cultivada pot ésser emprada com a element diferenciador dels territoris, a través d’accions de conservació i millora del patrimoni fitogenètic i de promoció dels valors ambientals, agrícoles i culinaris associats a aquests materials. Entre els productes capaços de desenvolupar aquestes funcions a la província de Tarragona trobem nombrosos casos, del que destaca una varietat amb molt potencial: l’all de Belltall, considerada l’última varietat tradicional d’all que es cultiva a l’escala comercial a Catalunya.
All de Belltall: diferenciat dels alls comercials
L’all de Belltall és una varietat fàcilment identificable a nivell de morfologia i que està associada a un cultiu molt focalitzat al voltant del municipi de Belltall. Aquesta varietat gaudeix de prestigi entre consumidors i restauradors, els quals li atribueixen uns característiques organolèptiques singulars, marcadament diferenciades dels alls comercials que es troben en el mercat.
Es cultiva en un sistema cerealista de secà, en rotació amb els cultius de blat, ordi o colza. Es tracta, doncs, de sistemes de cultiu de baix rendiment, i la seva introducció permet incrementar la rendibilitat econòmica de les superfícies agràries. Alhora, el seu cultiu permet diversificar la producció en una zona dominada pel monocultiu, i en conseqüència promoure la conservació de la biodiversitat a la zona.
Aquesta varietat gaudeix de prestigi entre consumidors/es i restauradors/es, els quals li atribueixen unes característiques organolèptiques singulars, marcadament diferenciades dels alls comercials que es troben en el mercat. Aquesta singularitat és, previsiblement, determinada per una interacció genotip*ambient de signe positiu.
En altres termes, l’elevada qualitat de l’all de Belltall sembla promoguda tant per la varietat (és a dir, el genotip) com per l’ambient de cultiu, ambdós factors incrementant l’expressió dels caràcters d’interès pels consumidors/es. No obstant això, els coneixements sobre l’estructura de la varietat (variabilitat genètica intra-varietal), l’existència de característiques diferencials (sensorials o nutricionals) i la comprensió sobre quins factors (genètics/ambientals) promouen la qualitat d’aquesta varietat tradicional són escassos.

Els productors de la zona d’origen de la varietat s’han organitzat per impulsar el cultiu i la qualitat del producte, a través de l’Associació de Productors d’All de Belltall. Tot i la cura que tenen els productors de la zona del cultiu i el material vegetal de la varietat, al llarg dels anys han aparegut certes deficiències agronòmiques, segurament associades a una mala sanitat de la població de partida, i certa heterogeneïtat poblacional que en alguns casos pot anar associada a una baixada de rendiment.
En aquest context l’Associació de Productors de Belltall ha mostrat l’interès en promoure estudis científics que permetin identificar les característiques de qualitat que diferencien el producte en el mercat, així com incorporar nou coneixement en la gestió del cultiu que permeti un increment en el rendiment i una disminució de les pràctiques cultural manual.
Creix l’interés per recuperar i millorar l’all de Belltall
Davant de la presència d’un fort vincle entre la varietat i el territori, la bona acceptació de la varietat entre els consumidors i fruit de la demanda realitzada per l’Associació de Productors d’All de Belltall, ha establert un context favorable per iniciar un projecte de recuperació i millora de l’all de Belltall.
Aquest projecte es presenta com la continuïtat d’una primera col·laboració realitzada l’any 2020-2021 entre la Fundació Miquel Agustí/Universitat Politècnica de Catalunya, l’Ajuntament de Passanant i Belltall i l’Associació de Productors d’All de Belltall. Un projecte inicial que va permetre fer una primera caracterització de la varietat i identificar els punts crítics del sistema de cultiu sobre els quals actuar.

El projecte de millora de l’all de Belltall té per objectiu donar suport científic i tècnic als productors i les productores d’aquesta varietat per tal d’estandarditzar, i millorar en cas que sigui possible, les qualitats diferencials del producte, descriure les propietats que singularitzen aquesta varietat i assessorar els i les productores en aspectes agronòmics.
Per desplegar aquestes millores, s’han proposat els següents objectius específics:
- Estudiar la variabilitat genètica de les poblacions tradicionals d’all de Belltall.
- Avaluar l’efecte de l’ambient de cultiu sobre les característiques de qualitat de l’all de Belltall.
- Estudiar l’itinerari tècnic de cultiu, proposar millores en les tècniques de cultiu i determinar el millor moment de la sembra de l’all de Belltall.
- Introduir la mecanització del procés del cultiu de l’all de Belltall per millorar-ne el rendiment i evitar la necessitat de realitzar escatades manuals en tot el cicle de cultiu.
- Proposar estratègies de control de patògens com els nematodes, amb l’ús de tractaments de baix impacte en el medi ambient.
L’actuació ha comptat amb la participació de la Diputació de Tarragona en el finançament de les actuacions.
Any: 2020-2022