
L’all de Belltall gaudeix de prestigi entre consumidors/es i restauradors/es, els quals li atribueixen unes característiques organolèptiques singulars, marcadament diferenciades dels alls comercials que es troben en el mercat. Aquesta singularitat és, previsiblement, determinada per una interacció genotip*ambient de signe positiu. En altres termes, l’elevada qualitat de l’all de Belltall sembla promoguda tant per la varietat (és a dir, el genotip) com per l’ambient de cultiu, ambdós factors incrementant l’expressió dels caràcters d’interès pels consumidors/es. No obstant això, els coneixements sobre l’estructura de la varietat (variabilitat genètica intra-varietal), l’existència de característiques diferencials (sensorials o nutricionals) i la comprensió sobre quins factors (genètics/ambientals) promouen la qualitat d’aquesta varietat tradicional són escassos.
El projecte de millora de l’all de Belltall té per objectiu donar suport científic i tècnic als productors i les productores d’aquesta varietat per tal d’estandarditzar, i millorar en cas que sigui possible, les qualitats diferencials del producte, descriure les propietats que singularitzen aquesta varietat i assessorar els i les productores en aspectes agronòmics.
Any: 2020-2021