
Noves varietats de bràssiques d’alt valor afegit i adaptades a les condicions del Parc Agrari del Baix Llobregat
L’elecció de les varietats cultivades en el sector hortícola va a càrrec, normalment, d’empreses de llavors i planteristes. Això comporta un ús baix, iteratiu i generalitzat de la diversitat varietal existent. Un exemple de la infrautilització de diversitat varietal es manifesta en el cultiu d’espècies del gènere Brassica.
El projecte BRAAVA té per objectiu la introducció de noves varietats de bràssiques amb alt valor afegit i adaptades a les condicions agro-comercials de la zona del Parc Agrari del Baix Llobregat. La peculiaritat de BRAAVA és, a més de disposar d’un gran ventall de varietats entre les quals poder triar, és qui tria aquestes varietats i com ho fa.
Qui tria les varietats que s’introdueixen? Ho fan els diferents agents de la cadena de valor agroalimentari: sector productor, professionals de la millora genètica, sector distribuïdor, sector comercialitzador, sector de la restauració i persones consumidores.
Com es trien les varietats que s’introdueixen? La tria es fa a través d’un procés de selecció participativa, amb la implicació dels agents mencionats, complementada amb dades agronòmiques, morfològiques, nutricionals i sensorials, recollides per l’equip de la FMA.
El projecte ha tingut una durada de 4 anys (2016-2019) i el seu disseny de selecció en forma d’embut ha permès que el nombre de varietats assajades any rere any s’hagi anat reduint fins a obtenir 5 varietats de bràssiques finalistes, candidates a ser introduïdes al Parc Agrari del Baix Llobregat i a les cadenes de comercialització dels seus productors i productores. En el darrer any del projecte, aquestes varietats han estat introduïdes en condicions comercials a les parcel·les de diversos productors/es col·laboradors/es.