
Cada cop més, les demandes establertes per l’actual Política Agrària Comunitària (PAC) estan dirigides a la diversificació de les explotacions agrícoles a través de les rotacions. En aquest context, el cultiu de lleguminoses es presenta com una excel·lent opció. Per una banda, la seva capacitat de fixació de nitrogen atmosfèric permeten reduir, o inclús eliminar, les aportacions de nitrogen en els camps on es fan rotacions amb lleguminoses. I, per altra banda, el seu elevat contingut proteic, dona resposta a l’actual creixent demanda de proteïna d’origen vegetal.
Catalunya és un territori molt fèrtil en relació a la diversitat de llegums autòctons amb elevada qualitat. N’és un indicador el fet que de les 5 DOP de mongetes existents a Europa, 2 són de Catalunya (Mongeta del Ganxet, Fesols de Santa Pau).
La mongeta de Castellfollit del Boix, una bona alternativa
El cultiu dels llegums es realitza sota una gran diversitat de sistemes, des de camps hortícoles amb reg fins a camps de cereals al secà. En les zones de secà les lleguminoses poden jugar un paper important, tant pels seus beneficis en les rotacions, com per promoure la diversificació de les produccions agrícoles. Identificar noves varietats de llegums autòctones, arrelades al territori i amb potencial per esdevenir productes singulars és un dels reptes que emergeixen en aquest projecte.
Tot i això, els productors/es tenen dificultats per trobar cultius amb aquestes característiques i que siguin rendibles quan es conreen en secà. Sembla que en aquesta situació, els llegums de qualitat com ara la mongeta de Castellfollit del Boix, es presenten com una bona alternativa, donat que, encara que no presenta produccions molt elevades, si que pot esdevenir un conreu rendible.
Això és deu a què els consumidors/es són coneixedors/es de la qualitat del producte i, en conseqüència, estan disposats/des a pagar un preu superior, fet que acaba compensant els baixos rendiments. En el cas de la mongeta de Castellfollit del Boix, el preu en el mercat per 1 kg, pot assolir els 10 euros.


Promoció del cultiu de lleguminoses de qualitat
Amb aquesta situació, l’objectiu del projecte demostratiu “Consolidació del cultiu d’una lleguminosa de qualitat en una zona de secà. Cas pràctic de la mongeta de Castellfollit“, és promoure el cultiu de lleguminoses de qualitat en zones de secà, com a eina per afavorir les rotacions i avançar cap a una agricultura més sostenible.
En aquest cas concret, s’està treballant en la consolidació del seu cultiu a la localitat que li dóna el nom. No només es vol treballar en petites parcel·les com s’ha fet fins ara, sinó que, es pretén aconseguir que els productors/es incorporin el cultiu de la mongeta a les seves rotacions juntament amb els cereals i altres cultius.
Per aconseguir-ho, contem per una banda amb la transferència de noves varietats obtingudes per l’equip de la Fundació Miquel Agustí en el “Projecte de recuperació i millora genètica de la mongeta de Castellfollit del Boix” (amb una arquitectura de la planta més adient pel sistema de cultiu que s’empra en aquesta localitat) i, per altra banda, el disseny d’estratègies per promoure la mecanització del cultiu, fer un ús més eficient de l’aigua i ajustar les dates de sembra a les canviants condicions que s’estan produïnt com a conseqüència del canvi climàtic.
A continuació us adjuntem l’enllaç de la xerrada a càrrec de la investigadora Ana Rivera en el marc de la III Fira de la Mongeta de Castellfollit del Boix duta a terme el 24 d’octubre del 2020:

Aquest és un projecte finançat a través de l’operació 01.02.01 de transferència tecnològica del PDR de Catalunya 2014-2020.
Any: 2020-2022
Participa

