
El calçot (Allium cepa L.) és un dels productes hortícoles amb major importància a Catalunya, especialment a les comarques tarragonines. Aquesta importància ha traspassat l’àmbit agrícola, fins a esdevenir un dels reclams turístics més importants de la zona del Camp de Tarragona. No obstant això, l’increment de l’oferta i l’estabilització de la demanda està fent que cada vegada els preus de venda a majorista siguin més baixos, fet que es tradueix en un marge econòmic inferior per als agricultors/es.
En aquest context, l’any 2016 es va iniciar el present projecte que porta per títol “Desenvolupament de nous productes frescos i processats de calçot d’alt valor afegit“. Aquest projecte, aprofitant la recerca feta fins al moment, i tenint en compte la situació de mercat actual en què es troba el calçot, té com a objectiu principal desenvolupar nous productes d’alt valor afegit capaços de competir per qualitat, amb els calçots produïts en altres zones i d’obrir noves vies de mercat en formats nous i innovadors, incidint en el màxim d’aspectes possibles, durant les fases de cultiu, post-collita, transformació i conservació. La gestió de la interacció entre les característiques del producte fresc, amb les diferents tècniques de conservació o transformació, és clau per desenvolupar productes amb un alt valor afegit que, alhora, mantinguin una homogeneïtat final que els faci aptes per a la comercialització, factors que s’han considerat en la planificació de les actuacions del projecte.
Els resultats obtinguts més destacats, derivats de les activitats realitzades en aquest projecte han permès:
- Establir condicions favorables de cultiu i mètodes per a la conservació del producte fresc
- Desenvolupar un mètode d’higienització per a l’obtenció d’un producte mínimament processat
- El desenvolupament de productes de IV i V gamma i de nous productes basats en l’aprofitament dels calçots de mida no comercial
- La descripció nutricional del calçot.