
La col brotonera o espigall del Garraf és una varietat tradicional de col amb una gran tradició a la zona del Garraf que es remunta, molt probablement, més enllà del s. XVI. Tot i que la superfície cultivada actualment és força reduïda, la col brotonera es manté com un producte emblemàtic entre productors/es i consumidors/es de l’àrea. A continuació de la plana del Garraf, on es desenvolupa la major part de l’activitat hortícola de la comarca, trobem el massís del Garraf, un espai protegit on l’agricultura, majoritàriament de vinya i cereal, és testimonial, malgrat que l’activitat del sector primari es reconegui com un element essencial per a la conservació d’aquests espais.
L’objectiu general d’aquest projecte ha estat contribuir en la promoció de l’agricultura a la comarca del Garraf, dins i fora dels límits del Parc Natural del Garraf, revaloritzar l’espigall del Garraf, a través de la possibilitat de millorar les poblacions actuals i el foment del consum local i de proximitat.
Durant els 4 anys d’execució del projecte els resultats més rellevants van ser:
- Any 1 (2013): la constitució de l’associació de productors/es Associació Espigalls del Garraf, l’estudi de la variabilitat de diferents poblacions de col brotonera provinents de bancs de germoplasma i de productors/es de la zona, la creació d’un idiotip agromorfològic de l’espigall del Garraf i la selecció de les plantes més afins a l’idiotip que fundarien la població base per a iniciar el programa de millora i selecció participativa que es desenvoluparia durant els 3 anys següents.
- Any 2 (2014): es va afegir una nova variabilitat al programa de millora, provinent de llavor de 7 poblacions cedides per nous productors locals i es va habilitar una parcel·la dins del PN del Garraf on, a partir d’aquest moment, cada any es validaria l’adaptació de la llavor seleccionada a la plana a les condicions edafoclimàtiques del parc.
- Any 3 (2015): es va avaluar l’efecte de la selecció sobre els caràcters d’interès de l’espigall i es va realitzar un estudi de consumidors/es en el que es va establir que tant el brotó com l’espigall ideals havien de tenir una olor i gust intens i ser tendres, cruixents, ferms i dolços.
- Any 4 (2016): es va validar la llavor de la nova varietat, després de 3 cicles de selecció participativa, en condicions comercials en diferents explotacions de productors de l’Associació Espigalls del Garraf.
- Durant l’execució del projecte, de manera simultània a la resta d’actuacions, es van dur a terme diverses actuacions, com jornades PATT o la creació de la pàgina web www.espigallsdelgarraf.cat, per fer arribar a la ciutadania i al sector la tasca realitzada i els coneixements científics que en van sorgir.