
L’arç groc (Hippophae rhamnoides) és un arbust caducifoli espinós present en el continent eurasiàtic que és cultivat per obtenir molècules nutricèutiques destinades a la indústria alimentària o farmacèutica. Els principals compostos que se n’extreuen són antioxidants, polifenols i àcids grassos. La seva adaptació al fred i la seva rusticitat, fan que sigui un cultiu potencialment útil per zones d’alta muntanya.
Els primers cultius s’han instal·lat a la zona de la Cerdanya, aconseguint bons resultats. No obstant, la manca de coneixements tècnics sobre la gestió del cultiu (poda, reg i altres operacions culturals), així com de tecnologia que permeti optimitzar el contingut dels compostos nutricèutics que es volen produir, en limiten la rendibilitat.
En aquest grup operatiu pretenem desenvolupar coneixement tècnic per millorar les pràctiques agronòmiques, així com desplegar la tecnologia Near Infrared Spectroscopy (NIR) per modelitzar i predir el contingut de compostos nutricèutics en el fruit.

L’objectiu del projecte és el desplegament de millores agronòmiques i de noves eines tecnològiques en el cultiu de l’arç groc, com a cultiu model per la revitalització de l’agricultura en àrees d’alta muntanya. Aquest objectiu general s’ha dividit en tres objectius específics:
- Millora de l’itinerari tècnic del cultiu de l’arç groc, per tal de maximitzar la producció de compostos
nutricèutics. - Disseny de nous productes alimentaris de V gamma basats en l’arç groc.
- Digitalització del cultiu: aplicació de les tecnologies fotòniques (NIR) per la millora del rendiment del
cultiu
Fitxa inicial del projecte:
Projecte finançat a través de l’Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020.
Participa:



Col·labora:

