• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Fundació Miquel Agustí
  • Sobre Nosaltres
  • Recerca
  • Serveis
  • Banc de Llavors FMA-UPC
  • Notícies
Estàs aquí:Inici / Projectes

El cultiu de pèsol negre al Berguedà

Recuperació d’una varietat història de l’alta muntanya

El pèsol negre o pèsol negre de muntanya és, segurament, la varietat tradicional amb més renom del Berguedà, cultivada des de temps immemorials en aquesta comarca. Actualment podem trobar pèsol negre en nombroses botigues especialitzades en producte local, així com alguns restaurants de la zona proposen plats preparats a base d’aquesta varietat de pèsol sec. La singularitat d’aquesta varietat (a tota Catalunya no existeix una altra varietat tradicional de pèsol sec per consum humà cultivada) l’ha fet erigir en una important marca de qualitat de l’agricultura i gastronomia locals del Berguedà.

La Fundació Miquel Agustí, en col·laboració amb diferents agents del territori, va realitzar els anys 2011-2014 un projecte de caracterització de la varietat i de col·lecta de germoplasma:

  • En un primer estudi, realitzat l’any 2011, es va crear una col·lecció de recursos fitogenètics de pèsol negre al Banc de Germoplasma de la FMA/UPC. Aquesta col·lecció està formada per un total de 21 entrades d’aquesta varietat tradicional col·lectades entre productors de l’àrea històrica de cultiu.
  • A partir de la informació recollida l’any 2011 i d’una enquesta realitzada l’any 2012 entre els productors de pèsol negre es va realitzar una anàlisi de l’estructura socio-econòmica del cultiu d’aquesta varietat tradicional.

La identificació dels productors en actiu i del volum de producció anual va permetre radiografiar el cultiu d’aquesta varietat tradicional. Aquest estudi va permetre, també, identificar un patró de distribució territorial del cultiu, el qual està estretament vinculat amb les condicions del medi geogràfic: el règim de temperatures de les zones d’alta muntanya afavoririen el seu cultiu, atenent que per sota d’un cert llindar de temperatura no es reprodueix un insecte (Brochus pisuorum) que provoca importants danys en el cultiu. Aquesta especialització territorial, unida a la selecció feta pels agricultors/es per adaptar les poblacions cultivades a règims de temperatura freds, atorguen a aquesta varietat tradicional un fort caràcter local.

  • Finalment, l’any 2014, es va realitzar un assaig de camp per regenerar la llavor del Banc de Germoplasma, garantint la seva conservació a llarg termini, i documentar les característiques agromorfològiques singulars d’aquesta varietat.

Aquest estudi va permetre fer una primera exploració de la variabilitat intra-varietal existent, així com desenvolupar una primera proposta de fitxa de caracterització específica d’aquesta varietat.

A continuació podeu consultar els documents “Fase I: Anàlisi de l’estructura productiva” i “Fase II: caracterització agromorfològica de les poblacions conservades ex situ de pèsol negre“.

Any: 2011-2014

Participants

Col·laboradors

Documentació relacionada

El cultiu del pèsol negre del Berguedà: anàlisi de l’estructura productiva

El pèsol negre és un cultiu històric del Prepirineu, i ha jugat un paper molt important en la base alimentària dels habitants del Berguedà i el Solsonès al llarg de […]

Llegeix més

Caracterització agromorfològica del pèsol negre del Berguedà

Amb l’objectiu de conèixer la variabilitat intra-varietal existent en el pèsol negre del Berguedà, l’any 2014 es va realitzar una caracterització de les 21 entrades conservades d’aquesta varietat. L’estudi dins […]

Llegeix més

Fundació Miquel Agustí

Plaça de Sant Roc, 1 – 08201 Sabadell
recerca@fundaciomiquelagusti.cat
+34 935521101

Seccions

  • Notícies
  • Sobre Nosaltres
  • Recerca
  • Serveis

Webs de projectes de la FMA

  • traditom
  • espigallsdelgarraf
  • festom
  • tomaliers
  • Política de privacitat
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube