
Espigalls del Garraf – Espais Naturals amb Denominació d’Origen Protegida (EGEsNat) és un projecte de 4 anys de durada (2017 – 2021) que es planteja com la segona fase del projecte que la Fundació Miquel Agustí, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, van executar durant els anys 2013 – 2016.
En les seves dues fases (2013-2016 i 2017-2021), el projecte dels Espigalls del Garraf té per objectiu dinamitzar l’agricultura del Parc Natural del Garraf a través de la recuperació d’una varietat tradicional de la zona, l’espigall del Garraf.
Gràcies a la primera fase del projecte, es va aconseguir introduir de forma experimental el cultiu de l’espigall dins del parc i es va obtenir una nova varietat d’espigall a partir de les millors plantes de les poblacions tradicionals. Aquests resultats responia a les necessitats agronòmiques i del mercat, impulsats també per una agrupació d’agricultors/es cohesionada, motivada i receptiva a un nou enfocament de comercialització del seu producte estrella. Per això, aquesta segona fase del projecte planteja treballar en els objectius de dinamització de l’agricultura i foment del consum de productes de proximitat a través de l’obtenció d’un distintiu d’origen i qualitat per l’espigall del Garraf.
En aquesta segona fase es duran a terme les següents actuacions:
- Assajos lligats a la descripció objectiva del vincle producte-territori a fi de certificar la qualitat diferenciada de l’espigall del Garraf
- Millora agronòmica, selecció participativa i millora sensorial de l’espigall del Garraf
- Adequació, millora i ús d’una segona parcel·la agrícola en desús a la finca de Can Grau, per a poder fer-hi efectiva la rotació de cultius
- Dinamització del sector productor i elaborador
- Difusió, divulgació i transferència del projecte.