
El cànem és un cultiu amb un creixent interès, ja que és una planta molt versàtil de la que es pot obtenir fibra, gra o flor, i que pot ser utilitzada en multitud d’indústries, com per exemple l’elaboració de tèxtils, paper i productes farmacèutics, entre d’altres. A més, el seu cultiu és respectuós amb el medi ambient, ja que té una baixa demanda hídrica i no necessita fitosanitaris, oferint d’aquesta manera un perfil idoni per establir sistemes agrícoles sostenibles per l’obtenció de matèries primeres.
El cànem és una planta mil·lenària que ja es cultivava a l’antiguitat per l’obtenció de fibra i gra, però el seu cultiu va partir una forta davallada, fins i tot arribant a desaparèixer a Catalunya. Amb l’aparició dels nous aprofitaments de la fibra (p.e bioplàstics) o l’ús de la llavor per alimentació humana, el cultiu del cànem industrial ha començat a ressorgir. No obstant això, aquests nous usos demanden de fibres i llavors amb uns paràmetres de qualitat molt més estrictes, i per tant, poder-los assolir i garantir és un dels punts crítics per poder donar servei a aquesta nova demanda.
L’objectiu general del projecte és desenvolupar eines tecnològiques que permetin un millor rendiment del cultiu del cànem industrial a Catalunya, així com dels seus productes derivats. Per assolir aquest objectiu, s’estan desenvolupant eines de predicció i classificació de paràmetres agronòmics i de qualitat mitjançant noves tecnologies no destructives i ràpides (espectroscòpia de l’infraroig proper, NIR) en llavor, planta, fibra i inflorescència de cànem industrial.


Recull de varietats de cànem
Dins del marc del projecte “Estratègies de millora del rendiment i valorització del producte derivat del cultiu de cànem industrial”, s’ha elaborat un catàleg de varietats de cànem industrial amb la idea de poder aportar al sector coneixement sobre diferents varietats de cànem industrial, però, sobretot, de la seva adaptació al cultiu a Catalunya, mitjançant la presentació de dades reals obtingudes de cultius experimentals.
Per elaborar el catàleg s’han seleccionat 10 varietats de referència presents en el catàleg comú de varietats de la Unió Europea i aprovades per l’ús en el cultiu de cànem industrial a Europa. Es tracta majoritàriament de plantes d’origen francès i arquitectura sexual monoica (els dos sexes es troben en un mateix individu), que és actualment el tipus de plantes més estès, ja que, de mitjana, presenten un rendiment major i més estable per a la producció de fibra i grana.
El maneig del cultiu de cànem a Catalunya
En aquesta “Guia del maneig del cultiu del cànem industrial per a ús dual de producció de fibra i grana en regadiu” es recullen els coneixements obtinguts en aquest projecte, juntament amb les característiques agronòmiques del cànem industrial que permeten que aquest cultiu pugui esdevenir una alternativa agroecològica i de baixa demanda hídrica com a rotació d’estiu dels cultius d’hivern com el blat o els farratges.
Així doncs, amb aquest manual es pretén donar una visió general del maneig del cultiu del cànem industrial a Catalunya orientat a produir fibra i grana de qualitat seguint-ne el cicle de cultiu, des de la sembra i fins a la recol·lecta de la producció.
Valorització i aprofitament del cànem industrial
En la primera jornada tècnica del 6 de setembre, es van explicar les aplicacions de la tecnologia NIR (Near InfraRed) en el cultiu del cànem, investigades en el marc d’aquest Grup Operatiu. També es va fer un repàs de la situació actual del cultiu del cànem industrial a Catalunya i les seves oportunitats de futur, així com les aplicacions i la seva sortida al mercat a nivell mundial.
Maneig i maquinària per aprofitament dual de fibra i llavor
En la segona jornada tècnica del 29 de setembre, es va explicar com ha estat l’experiència d’aquest cultiu i com s’ha dut a terme el procés de collita. A més, es va comptar amb la participació d’un expert en el camp del cànem que va descriure més en detall com es fa el maneig de collita i postcollita de cànem industrial per a usos de fibra i llavor.
Projecte finançat a través de l’Operació 16.01.01 de Cooperació per a la innovació del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020.
Any: 2020-2022
Participants
Col·laboradors
