
El cultiu de bledes (Beta vulgaris L.), espinacs (Spinacia oleracea L.) i escaroles (Chicorium endivia L.) a Catalunya en producció ecològica, tot i que és inferior a la d’altres hortalisses de fulla com l’enciam, també és important. El maneig d’aquestes hortalisses pot esdevenir molt exigent, degut a les potencials afectacions que poden patir causades per plagues o malalties. En el cas de les bledes, espinacs i escaroles, les plagues més habituals són les erugues i el saltricó. Pel que respecta als fongs, el míldiu, l’oïdi, el cribat, la podridura tova i l’esclerotínia. Però no totes les espècies ni varietats es veuen igual d’afectades. A més, també hi ha una forta dependència del cicle de cultiu, donat que a l’àrea mediterrània les condicions ambientals poden ser molt diferents depenen de l’època de l’any.
En aquest projecte es proposa fer un estudi del comportament agronòmic de 21 varietats d’escarola, 19 d’espinacs i 28 de bledes en cultiu ecològic durant el cicle de primavera. L’assaig inclourà varietats tradicionals i varietats millorades i es portarà a terme a dues finques representatives de l’horticultura catalana localitzades al Baix Llobregat i Vilafranca del Penedès. La sembra es farà entre finals de desembre i principis de gener, el trasplantament a principis de març i la collita està prevista pel maig del 2021. En el moment en què tots els cultius es trobin en un estadi comercial es farà una jornada de portes obertes al camp i selecció per part dels assistents. L’objectiu d’aquesta jornada és conèixer el punt de vista de productores i productors, personal tècnic i planteristes sobre el comportament de les diferents varietats aprofitant la seva experiència.
Els resultats obtinguts es publicaran en fitxes tècniques que serviran com a material de referència pel sector productor, personal tècnic assessor i planteristes especialistes en l’agricultura ecològica a l’hora de planificar les explotacions segons l’època de l’any.
Any: 2021