
L’horticultura periurbana enfronta nombrosos reptes derivats d’un model agroalimentari basat en les produccions i sistemes de distribució massius. La seva supervivència, i la revaloració de les seves funcions econòmiques, socials i mediambientals, requereix dissenyar nous models d’explotació basats en l’obtenció de productes singulars que els consumidors identifiquin com a propis del territori, i en optimitzar els sistemes productius perquè contribueixin en la mitigació del canvi climàtic (reducció de l’empremta climàtica dels cultius, pel que fa a l’eficiència en l’ús de l’aigua de reg o l’emissió de gasos d’efecte hivernacle).
La biodiversitat agrícola pot oferir solucions tècniques molt valuoses per promoure aquesta diversificació i adaptació al medi. En aquest marc, i com a prova pilot pel cas específic del periurbà de la plana del Vallès Occidental, proposem dissenyar nous sistemes de producció i de dinamització comercial de productes basats en la diversitat que presenta la fava (Vicia faba L.).
Per assolir aquest objectiu general, juntament amb la Fundació Terrassenca Sant Galderic, s’ha dissenyat un projecte de 4 anys d’actuacions, que transita des d’una primera fase agrícola (anys 1-2) a una fase gastronòmica i de participació de la ciutadania (anys 3-4).
Les actuacions dutes a terme fins ara són la creació d’una col·lecció de varietats tradicionals i germoplasma d’elit de l’espècie Vicia faba L., seleccionada per la seva adaptació a les condicions de cultiu de secà de la plana del Vallès Occidental i el seu consum en fresc.
Any: 2020