

El calçot (Allium cepa L.) és un dels productes hortícoles amb major importància a Catalunya. Es tracta d’un cultiu biennal que consta de dues fases diferenciades: el primer any es cultiven les cebes que passat l’estiu es tornen a plantar per al desenvolupament dels calçots durant la segona fase del cultiu. La gestió d’ambdues fases és d’importància per a la rendibilitat del cultiu del calçot i per a l’obtenció d’un producte de qualitat, no obstant això, les pràctiques agrícoles que segueixen els productors/es difereixen entre ells, i en molts casos es du una gestió poc sostenible, que a més té un impacte directe sobre el rendiment del cultiu, la qualitat del producte i el medi ambient.
El projecte “Gestió eficient del cultiu del calçot: optimització dels recursos i millora del rendiment” té per objectiu posar a disposició del sector productiu el coneixement científic generat per la Fundació Miquel Agustí al llarg de més de 10 anys de recerca en el cultiu del calçot. Per tal de difondre aquest coneixement, es van plantejar assajos de camp demostratius durant el cicle complet del cultiu del calçot, incidint en diferents aspectes de la gestió del cultiu, com el control de les plantes adventícies, o la influència del cultiu de la ceba sobre el cultiu del calçot. Al llarg del cultiu, malgrat que la parcel·la ha estat accessible permanentment, s’han organitzat jornades tècniques per explicar els resultats dels assajos. També s’han desenvolupat lliurables en diferents formats, per tal de facilitar al màxim la difusió dels resultats obtinguts, com per exemple, el “Manual del cultiu del calçot“.
Projecte finançat a través de l’operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020.
A continuació podeu veure un video descriptiu sobre el cultiu del calçot (Allium cepa L.):
Video sobre com netegem les llavors del calçot: