
Les mongetes del Ganxet són una llegum de qualitat molt apreciada pels consumidors/es, però la seva venda en forma de conserva és escassa. Això és degut al fet que les tècniques emprades en la conserva, especialment l’esterilització, alteren profundament les seves característiques organolèptiques, que les fan molt diferents dels processos de cuina tradicional i l’aproximen sensorialment a altres conserves de mongeta de menys valor. Així, com que els/les consumidors/es no poden reconèixer la seva qualitat, no estan disposats/des a pagar un preu més elevat per adquirir-les.
Tenint en compte que el producte final que arriba al consumidor/a és el resultat de molts factors, sembla que es pot actuar a diversos nivells per reduir els efectes del tractament tèrmic, i intentar mantenir diferències sensorials objectives entre la conserva d’una matèria primera excel·lent i la conserva d’un material de menor qualitat. Amb aquest objectiu, l’any 2018 es va iniciar el present projecte “Foment del cultiu de mongetes a Catalunya mitjançant conserves innovadores per a la DOP Mongeta del Ganxet“, en el que s’ha treballat en dues línies principals: per una banda, amb la selecció de la matèria primera explorant l’idoneïtat de diverses varietats de mongeta del Ganxet i per altra banda, amb el tractament per a l’elaboració de les conserves.
Els resultats obtinguts en el desenvolupament del projecte han permès:
- Aprofundir en el comportament agronòmic de les mongetes del ganxet i, alhora, optimitzar-ne el cultiu
- Desenvolupar nous protocols pel tractament tèrmic de les conserves de la mongeta del Ganxet, que han demostrat ser menys agressius amb la matèria primera
- Aconseguir un producte final de major qualitat mitjançat la combinació del germoplasma i el tractament òptim
- Desenvolupar models per al control de qualitat de la matèria primera.
Projecte finançat a través de l’Operació 16.01.01 (Cooperació per a la innovació) a través del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020.
Any: 2018-2020