


A causa dels seus beneficis sobre la salut, el seu potencial per desenvolupar aliments innovadors, la necessitat d’implantar un mercat “gourmet”, i la quantitat de llegums que s’importen anualment, cal incrementar no només el seu consum, sinó també el cultiu i el coneixement que tenim sobre aquesta matèria primera. En aquest context, es presenta un projecte que, tot aprofitant la recerca feta fins al moment i els coneixements dels diferents grups d’investigació i tenint en compte la situació de mercat actual en què es troben els llegums, pretén desenvolupar nous productes d’alt valor afegit que puguin competir amb els desenvolupats, amb la utilització de proteïnes animals, i que permetin augmentar la necessitat de llegums i obrir noves vies de mercat en formats innovadors, fomentant així, no només el consum, sinó també el cultiu dels llegums.
El principal objectiu del projecte “Valorització del cultiu de llegums a través del desenvolupament de nous productes i ingredients innovadors” és desenvolupar nous productes amb un alt índex d’innovació i un elevat valor afegit utilitzant farines i altres nous ingredients obtinguts a partir de llegums. Això permetrà no només obrir noves oportunitats comercials per als productors i agricultors, sinó també incrementar el cultiu i el consum de llegums. Els nous productes desenvolupats seran aptes per als que no consumeixen productes d’origen animal, o tenen alguna al·lèrgia derivada de la presència de gluten i permetran satisfer les necessitats dels consumidors/es que són cada vegada més conscients de la relació entre l’alimentació, la salut i el benestar.
Les accions previstes en el projecte són:
- Acció 1: Estudi de caracterització de la matèria primera i de la selecció varietal òptima.
- Acció 2: Obtenció de farines de llegums, estudi de les seves propietats nutricionals, tecnofuncionals i bioactives.
- Acció 3: Noves aplicacions de les farines de llegums en la indústria alimentària.
- Acció 4: Desenvolupament de nous productes vegetals rics en proteïna.
- Acció 5: Estudi de valorització dels subproductes obtinguts durant el processat de llegums per al desenvolupament de nous aliments.
- Acció 6: Desenvolupament de models de predicció mitjançant tecnologia de l’infraroig proper, com a eina per a l’anàlisi de mostres i control de qualitat.
Projecte finançat a través de l’Operació 16.01.01 (Cooperació per a la innovació) a través del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020.
Any: 2020-2022