
Les plagues i malalties que afecten les espècies cultivades són una de les principals limitacions en la producció i rendibilitat dels cultius. Les pèrdues degudes a plagues i malalties s’estimen entre un 9 i un 16% de la producció mundial agrícola. Transposant aquestes dades al cas de l’horticultura catalana, podem estimar unes pèrdues degudes a plagues i malalties de 1.200 €/ha. Un aspecte clau del control de plagues i malalties és la correcta identificació de l’agent biològic causant dels símptomes que observen els agricultors/es en els seus cultius, ja que és el factor que determina l’eficàcia de les estratègies de control que es puguin implementar.
Aquest és un aspecte a vegades mal resolt, a causa de la dificultat per associar símptoma i agent biològic. Per exemple, en el cas del tomàquet, s’han descrit més de 100 plagues i 200 malalties que poden afectar el cultiu, i en molts casos la simptomatologia associada a diferents plagues/malalties pot ser similar. Identificar quin agent és responsable del símptoma que observem, és clau per oferir solucions eficients.
Per aquest motiu l’assessorament fet per experts/es en sanitat vegetal (ADV) i l’accés a informació tècnica de qualitat són elements essencials. El “Laboratori online de diagnòstic de malalties vegetals en horticultura” pretén ser una eina digital amb l’objectiu millorar el control de plagues i malalties en cultius hortícoles a Catalunya, millorant la identificació dels agents causants i símptomes i optimitzant les estratègies de control aplicades i reduir l’ús de plaguicides i fungicides. Per assolir aquest objectiu, es pretén publicar en un entorn web de fàcil accés, informació tècnica i rigorosa sobre les plagues i malalties que afecten els principals cultius hortícoles de Catalunya.
Amb aquest objectiu, i agafant com a cas d’estudi el tomàquet, la col i l’enciam, durant 2 anys es recollirà la informació existent sobre les plagues i malalties que afecten a aquests cultius a la nostra zona, així com s’obtindran fotografies dels agents causants i els corresponents símptomes. Aquesta informació es publicarà en una pàgina web, adaptada a dispositius mòbils, i emprant un disseny senzill que permeti buscar les plagues i malalties emprant claus dicotòmiques. Més a més, durant el projecte s’organitzaran jornades de formació al sector, tant d’identificació de plagues i malalties com d’identificació de fauna útil, així com s’implementarà una parcel·la demostrativa a l’estació experimental de la Federació SELMAR.
Aquest és un projecte finançat a través de l’operació 01.02.01 de transferència tecnològica del PDR de Catalunya 2014-2020.
Any: 2021-2022