
L’enciam (Lactuca sativa L.) és el tercer conreu hortícola més important a Catalunya, amb una superfície cultivada de regadiu de 1.171 ha i un volum de producció anual de 21.071 t (any 2015). Un dels aspectes essencials en el cultiu és la component genètica, essent una espècie on la innovació varietal és molt ràpida i on la diversificació varietal i la resistència genètica a plagues i malalties tenen un paper clau en la rendibilitat dels cultius. La conca Mediterrània és la zona d’origen de l’enciam cultivat, i per tant un centre d’origen i diversificació d’aquesta espècie. Fruit de la co-evolució entre les formes cultivades i els agrosistemes, existeix un gran número de varietats tradicionals, per bé que poques d’elles són cultivades a l’escala comercial a causa de la seva elevada sensibilitat a plagues com el míldiu (Bremia lactucae). Els agricultors/es seleccionen les varietats que cultivaran d’acord amb la seva pròpia experiència i a les recomanacions de cases de llavors i planteristes, no obstant no existeix un centre de referència que es dediqui a fer assajos varietals per tal de presentar objectivament el valor agronòmic de les varietats al sector.
L’objectiu principal del projecte “LACTUCAE” és oferir informació tècnica als productors/es d’enciam per facilitar la selecció varietal, així com la introducció de varietats tradicionals en els cultius comercials. Amb aquest objectiu s’han editat diferents materials divulgatius amb informació agronòmica de les varietats tradicionals catalanes d’enciam, així com s’ha establert una parcel·la experimental durant tota la durada del projecte.
Activitat finançada a través de l’operació 01.02.01 (transferència tecnològica) del PDR de Catalunya 2014-2020.
Any: 2018-2019