
Què són els fongs micorrícic?
Els fongs formadors de micorrizes arbusculars (MA) formen associacions simbiòtiques amb les arrels de la majoria de plantes terrestres. Les plantes, que són colonitzades amb fongs MA, milloren l’absorció de nutrients i aigua, de manera que l’ús d’aquestes micorrizes representen una alternativa ecològica a l’ús de fertilitzants químics, fomentant les pràctiques de la producció agrària sostenible.
El cultiu del tomàquet a Catalunya, ja sigui de varietats comercials com locals, necessita d’elevades dosis d’aigua i de fertilitzants. En particular, les varietats tradicionals catalanes, tot i que són molt més apreciades pels consumidors, mostren certs desavantatges en el seu rendiment en comparació amb les varietats modernes, especialment en condicions d’agricultura ecològica.
Tot i l’interès del sector en aquests biofertilitzants, es desconeix la seva eficàcia en condicions d’agricultura ecològica, fet que limita l’adopció d’aquestes pràctiques. En aquest projecte es pretén demostrar l’eficàcia de l’aplicació de fongs MA el cultiu de varietats tradicionals de tomàquet per millorar la gestió de la fertilitat i la sostenibilitat de les produccions.
Validar els beneficis del seu ús
Malgrat el potencial enorme que té l’ús dels fongs MA, i que el tomàquet és una planta altament micorrizable, l’ús de les micorrizes en els cultius de varietats tradicionals de tomàquet a Catalunya és baix. Això és degut possiblement a la manca d’informació, i sobretot a que la seva aplicació requereix un estudi cas per cas, ja que l’efecte que pot produir depèn de l’espècie del fong MA així com de la varietat cultivada, entre d’altres factors.
Aquest projecte parteix de la necessitat de validar i demostrar al sector productiu els beneficis de l’ús dels fongs MA en termes de rendiment i qualitat dels seus cultius i de millora de la sostenibilitat dels processos productius.

Noves estratègies de cultiu de tomàquet
Així doncs, l’objectiu general d’aquest projecte és la difusió i l’establiment de noves estratègies de cultiu de varietats tradicionals de tomàquet basades en l’aprofitament dels recursos microbiològics del sòl, com són els fongs MA, per tal de millorar el rendiment i la qualitat dels nostres cultius locals, alhora que reduïm l’aplicació de fertilitzants químics i millorem la qualitat dels nostres sòls, d’una manera més sostenible i/o ecològica.
En el marc d’aquest objectiu general, establim els següents objectius específics:
- Determinar les condicions òptimes per l’establiment de la simbiosi micorrícica en varietats tradicionals de tomàquet durant les fases inicials del cultiu, per la seva posterior aplicació en camp.
- Avaluar l’ús de fongs MA en varietats tradicionals de tomàquet en cultius ecològics en camp obert des d’un punt de vista agronòmic i sensorial del fruit.
- Difondre els resultats del projecte al sector productiu.
Fitxa inicial del projecte:
Activitat finançada a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2022.

