
Una varietat tradicional recuperada a la Serra de Collserola
El tomàquet Mandó de Collserola és una varietat tradicional originària de la serra de Collserola, cultivada des de fa generacions a la masia de Can Mandó, ubicada a la zona del fondal de la Budellera. Aquesta varietat es caracteritza per presentar un rendiment moderat, un fruit de mida molt gran (>250 g), aplanat i lleugerament acostellat, i sobretot destaca per la seva elevada qualitat. L’elevada qualitat de la varietat i l’interès dels productors/es, conjuntament amb el suport de l’administració, van permetre impulsar un projecte de recerca que s’estén des de l’any 2012.
El projecte de “Millora del tomàquet Mandó de Collserola” ha permès recuperar una varietat que es trobava propera a la seva desaparició, assolint una presència notable a les explotacions del Parc Natural de la Serra de Collserola (5.000 plantes cultivades l’any 2020). Paral·lelament, s’ha realitzat un projecte de selecció participativa amb la pagesia de Collserola, que ha permès obtenir variants del tomàquet Mandó de Collserola, amb diferents coloracions del fruit. Els treballs de selecció s’han complementat amb estudis de millores agronòmiques, com l’adaptació del cultiu del tomàquet Mandó de Collserola a la tècnica de l’empelt o la conducció sobre diferents guies, així com treballs de promoció i participació ciutadana, com la distribució de kits sensorials o l’organització de tastos de consumidors/es.
Any: 2012-2020