• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
Fundació Miquel Agustí
  • Sobre Nosaltres
  • Recerca
  • Serveis
  • Banc de Llavors FMA-UPC
  • Notícies
Estàs aquí:Inici / Projectes

Millora del tomàquet Mandó de Collserola

Centre d’Educació Ambiental Can Coll al Parc de Collserola.

Una varietat tradicional recuperada a la Serra de Collserola

El tomàquet Mandó de Collserola és una varietat tradicional originària de la serra de Collserola, cultivada des de fa generacions a la masia de Can Mandó, ubicada a la zona del fondal de la Budellera. Aquesta varietat es caracteritza per presentar un rendiment moderat, un fruit de mida molt gran (>250 g), aplanat i lleugerament acostellat, i sobretot destaca per la seva elevada qualitat. L’elevada qualitat de la varietat i l’interès dels productors/es, conjuntament amb el suport de l’administració, van permetre impulsar un projecte de recerca que s’estén des de l’any 2012.

El projecte de “Millora del tomàquet Mandó de Collserola” ha permès recuperar una varietat que es trobava propera a la seva desaparició, assolint una presència notable a les explotacions del Parc Natural de la Serra de Collserola (5.000 plantes cultivades l’any 2020). Paral·lelament, s’ha realitzat un projecte de selecció participativa amb la pagesia de Collserola, que ha permès obtenir variants del tomàquet Mandó de Collserola, amb diferents coloracions del fruit. Els treballs de selecció s’han complementat amb estudis de millores agronòmiques, com l’adaptació del cultiu del tomàquet Mandó de Collserola a la tècnica de l’empelt o la conducció sobre diferents guies, així com treballs de promoció i participació ciutadana, com la distribució de kits sensorials o l’organització de tastos de consumidors/es.

Any: 2012-2020

Participants

Documentació relacionada

Efecte de l’empelt sobre el comoportament agronòmic i el perfil sensorial del tomàquet Mandó de Collserola

El tomàquet Mandó de Collserola és una varietat tradicional originària de la serra de Collserola, que ha guanyat molt interès en els darrers anys. La pagesia s’ha involucrat en la […]

Llegeix més

Participatory Plant Breeding and the Evolution of Landraces: A Case Study in the Organic Farms of the Collserola Natural Park

Although consumers appreciate the genetic diversity among tomato landraces, traditional varieties have been displaced from commercial agriculture. Their cultivation through organic farming in natural parks can contribute to their resurgence. […]

Llegeix més

Recuperada una varietat de tomàquet pròpia de Collserola

Notícia publicada al Telenotícies de TV3 sobre la recuperació del Tomàquet Mandó de Collserola, al 8 d’agost de 2019 dins el projecte “Millora del tomàquet Mandó de Collserola“.

Llegeix més

Fundació Miquel Agustí

Plaça de Sant Roc, 1 – 08201 Sabadell
recerca@fundaciomiquelagusti.cat
+34 935521101

Seccions

  • Notícies
  • Sobre Nosaltres
  • Recerca
  • Serveis

Webs de projectes de la FMA

  • traditom
  • espigallsdelgarraf
  • festom
  • tomaliers
  • Política de privacitat
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube