
Grup Operatiu de millora del cultiu i postcollita del tomàquet de Penjar
En els darrers anys el tomàquet de Penjar (Solanum lycopersicum L.) ha viscut un creixement de la demanda molt important, fet que ha provocat una intensificació del cultiu i l’emergència de noves zones productores. Actualment el cultiu es realitza emprant les tècniques de cultiu modernes del tomàquet, per les quals es desconeix el seu impacte sobre el comportament agronòmic i la qualitat del producte. En aquest context, l’objectiu principal del projecte “Millores tecnològiques en el cultiu i la
postcollita del tomàquet de penjar” ha estat aportar millores tecnològiques als productors/es de tomàquet de Penjar de Catalunya, amb relació a l’itinerari tècnic pre- i postcollita, disminuir l’impacte ambiental dels sistemes de cultiu i avaluar l’adaptació d’aquesta varietat tradicional als sistemes moderns de cultiu.
Amb relació als factors pre-collita, els resultats mostren que l’elecció varietal és el punt clau que determina el rendiment, essent les varietats millorades estudiades molt superiors a les tradicionals. No obstant això, l’itinerari tècnic utilitzat determina el rendiment final, que en el cas de les varietats millorades pot oscil·lar entre els 2,0 i 11,4 kg/m2, determinant la viabilitat econòmica del cultiu. Els majors rendiments s’han obtingut en dosis de reg properes al 100% ETc, per la qual cosa és molt important ajustar les aportacions d’aigua a les demandes reals del cultiu, havent-se demostrat aquest com un bon mètode per calcular la dosi de reg. Amb relació al comportament postcollita, s’ha observat que les temperatures baixes (12ºC) i elevades humitats (95%) provoquen majors pèrdues postcollita. Es recomana emprar temperatures properes als 16-18 ºC i humitats relatives properes al 75% per la conservació del tomàquet de Penjar.
Aquest és un projecte finançat a través de l’Operació 01.02.01 de Transferència Tecnològica del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020.
Any: 2017-2019